Israël en Hamas eens over staakt-het-vuren

Het akkoord, gesloten na vijf dagen van geweld in de grensstreek, werd gisteren officieel bevestigd.

Een functionaris die betrokken was bij de onderhandelingen zei gisteren dat Hamas „een akkoord over een wapenstilstand heeft bereikt en dat het bestand is ingegaan”. Aan het begin van de dag werd al bekend dat het Israëlische kabinet, na een nachtelijk spoedberaad, afziet van een grondoperatie in de Gazastrook om Palestijnse raketbeschietingen te beëindigen. Israël ging eerder over tot luchtaanvallen nadat zwaar bewapende Palestijnen donderdag nabij de kustplaats Eilat een aanslag hadden gepleegd, waarbij acht Israëliërs om het leven kwamen. Daarna werden vanuit de Gazastrook meer dan honderd raketten afgevuurd op Israël. Afgelopen weekeinde vielen een dode en achttien gewonden in het Israëlische Beersheva. Door de Israëlische luchtacties kwamen de afgelopen dagen vijftien Palestijnen om het leven.

De diplomatieke spanning tussen Israël en Egypte is sinds de aanslag van donderdag opgelopen. Vijf Egyptische veiligheidsfunctionarissen vonden de dood bij een Israëlische klopjacht op de daders van de aanslag. Gisteren demonstreerden honderden Egyptenaren bij de Israëlische ambassade in Kairo. (AFP, Reuters)