Is dit de laatste stuiptrekking?

Hoewel Gaddafi’s zoon Seif al-Islam vannacht een beeld probeerde te schetsen van een hoofdstad die gewoon onder controle van zijn vaders regering staat, hebben de opstandelingen volgens de meeste waarnemers nog het grootste deel van Tripoli in handen. Erg solide is hun greep op de stad echter niet. Ze lijken zich ook niet goed raad te weten als de troepen van Gaddafi stevig terugvechten. Het is in dit stadium moeilijk te zeggen hoe lang het zal duren voor zij de laatste verzetshaarden hebben opgeruimd.

Vooral Gaddafi’s hoofdkwartier Bab al-Aziziya in het zuiden van de stad, en de directe omgeving daarvan zijn moeilijk in te nemen. Het wemelt er van de sluipschutters en er staan bovendien tanks opgesteld. De opstandelingen zelf beschikken niet of nauwelijks over zulk zwaar materieel.

Toch is moeilijk voorstelbaar dat Gaddafi in dit stadium nog echt kan terugslaan en zijn bewind nog veel langer kan rekken. Zijn premier alBaghdadi Ali al-Mahmoudi is gisteren gisteren naar het buurland Tunesië gevlucht. Met nog meer hulp van de NAVO, die de laatste dagen al veel bombardementen op Bab al-Aziziya heeft uitgevoerd, zou het verzet echter ook verrassend snel in elkaar kunnen storten.