Ik doe niets anders dan trainen, eten en slapen

Naam: Sjoerd HamburgerLeeftijd: 28Prestaties: Winnaar met Oxford in The Boat Race tussen Cambridge en Oxford (2009), 13de in de skiff op de Spelen (2008)

„Vooral de beleving is anders. Hiervoor had ik een eigen coach, kon alles zelf beslissen. Nu beslissen we alles samen. Dat is soms ingewikkeld, maar het heeft zijn voordelen. Als een van ons geen zin heeft om te trainen, peppen we elkaar op. Er is een zekere groepsdruk, je moet met de anderen rekening houden.”

Wat zijn jullie ambities voor de wereldkampioenschappen?

„De ambitie is een medaille halen. In de laatste wereldbekermanche waren we tweede. Al is het wel zo dat iedereen nog net iets harder gaat op de WK. Die tweede plaats geeft geen garanties. De top ligt ook dicht bij elkaar. Voor hetzelfde geld waren we vierde bij die wereldbekerwedstrijd.”

Hoe verloopt de voorbereiding op een wereldkampioenschap?

„De laatste drie weken voor het wereldkampioenschap gaan we met de hele ploeg in afzondering. Momenteel zitten we in Italië. Voor een belangrijk kampioenschap is het belangrijk een periode te hebben waarin je niets anders doet dan roeien, eten en slapen. Fysiek moet het allemaal goed zitten. De laatste weken richten we ons vooral op de technische gelijkheid van de roeiers.”

Hoe belangrijk is het sociale aspect tijdens een stage?

„Uiteraard heb je soms spanningen. Dat is normaal als je samen zit met een grote groep gedreven mensen die tot het uiterste gaan. Van de discussies die dat met zich meebrengt, word je alleen maar sterker. Als je moe bent, ga je maar op je kamer liggen. Je moet niet de hele dag sociaal willen zijn.”

Wat doe je op een wedstrijddag?

„De dag van de wedstrijd verloopt volgens een zeer strak protocol. Meestal starten we redelijk laat op de dag, rond drie uur ’s middags. We staan om zes uur op om op de baan op te warmen. Daarna gaan we terug naar het hotel om uitgebreid te ontbijten. Daarna probeer je nog een tweetal uur te relaxen op de kamer. Iets meer dan twee uur voor de wedstrijd beginnen we de warming-up. Je moet minstens veertig minuten voor de start al met de volledige ploeg op het water zitten.”

In 2009 won je de Boat Race in London. Hoe speciaal is dat?

„De Boat Race is echt uniek. Er zijn geen kwalificaties of halve finales. Er is maar één tegenstander, en de eerste die aankomt wint. De sfeer is ook helemaal anders. Bij de Boat Race staan er 250.000 mensen aan de kant, dat is bij gewone races wel even anders. Ook de inspanning is anders. Een race op de wereldkampioenschappen duurt doorgaans rond de vijf en een halve minuut. Als je tijdens de Boat Race tegenwind hebt, kan het wel twintig minuten duren.”

Heb je nog skiff-ambities?

„Daar denk ik momenteel niet aan. Momenteel denk ik alleen aan de Spelen. Na de Spelen ga ik me meer op mijn carrière als consultant toeleggen. Als ik enkele jaren na de Spelen nog zin heb, begin ik misschien wel weer met de skiff.”

Jeroen Zuallaert

WK in het Sloveense Bled duren tot en met zondag.

    • Jeroen Zuallaert