Iedere scène is als een schilderij

De korte afstudeeranimatie van vier HKU-studenten is al ruim 800.000 keer bekeken. „Ik dacht echt: yo, dit is ziek man!”

„Wil iemand van jullie ook een kop koffie?” Niek, huisgenoot van 3D-ontwerper Gijs van Kooten, staat in de deuropening. Met zijn doffe lange haren en een donkerblauw gestreepte badjas lijkt het aankomende kopje koffie tevens zijn ontbijt te zijn. De middag is net aangebroken. Niemand hoeft koffie. „Niek, trek even wat kleren aan, we hebben een gast!”

Niek verdwijnt weer in zijn eigen kamer. Gelukkig, want Van Kootens studentenkamer (posters aan de muur, bed, fauteuil, gitaar, bureaustoel en bureau) is goed gevuld. Op het bed zitten Tom Hankins en Roy Nieterau. Samen met Guido Puijk maakten de vier de animatievideo Mac ‘n’ Cheese.

Begin deze maand plaatsten de studenten hun tweeënhalve minuut durende afstudeerfilm voor de Hogeschool van de Kunsten Utrecht online via de website Vimeo. Ondertussen is de video meer dan 800.000 keer bekeken. Filmfestivals in Vancouver, Londen, Istanbul en Nijmegen gaan de video tonen en de jongens (allen begin 20) zijn door meerdere bedrijven benaderd voor een samenwerking.

Nieterau: „Het is onwerkelijk en verslavend. Vooral de eerste paar dagen was ik de hele tijd bezig met het refreshen van de statistieken op Vimeo. Je zag de hele tijd dat er duizend views bijkwamen. Ik dacht echt: yo, dit is ziek man!”

„En mijn mailbox stroomt over”, zegt Hankins. „Ik moet gewoon om de tien minuten mijn mail bekijken, anders is het niet bij te houden. Er komen veel vragen binnen over hoe we alles hebben aangepakt. Die willen we allemaal beantwoorden, want we hebben zelf ook veel geleerd van andere videomakers.” Andere mailtjes zijn van weblogs die hun video gedeeld hebben. „Van Short of the Week tot CGFeedback. Allemaal blogs waarop we zelf vaak kijken.”

Weblog Short of the Week benoemde de HKU na deze afstudeerfilm officieel tot ‘een nieuwe speler in de Europese animatiestudieoorlog’. Karakterontwerper van Disney Leo Sanchez Barbosa complimenteerde de jongens met hun ‘geweldige stijl en kwaliteit’ en animator van Weebl and Bob, Nathan Malone, vond de video fantastisch omdat ‘je op elk moment deze film op pauze kan zetten en het er dan uitziet als een schilderij’.

In Mac ‘n’ Cheese rent een brede, agressieve kerel achter een op de vlucht geslagen lange, dunne jongen aan. Tijdens een spectaculaire achtervolging springen de hoofdpersonen van auto naar auto, worden ze aangereden door een ambulance en vallen ze samen van een berg af.

Om toch rechtop te blijven staan en door te kunnen rennen, snuift ‘de dunne’ cocaïne en spuit ‘de brede’ andere drugs.

Hankins: „Daar waren onze docenten niet zo blij mee. Maar in deze film zetten we ons juist af tegen onze school. Drieënhalf jaar lang moesten we heel diepgaande films met meerdere verhaallagen maken. Voor onze afstudeeropdracht wilden we gewoon iets maken wat we zelf vet vonden. Crashende auto’s, mensen los laten gaan op drugs en harde dubstepmuziek dus. In deze film zoeken we de extremen op.”

Het filmpje gaat verder. Onder invloed van drugs verandert ook de animatiestijl: in een tunnel zijn slechts fracties van de achtervolging te zien. Uiteindelijk lukt het ‘de brede’ om ‘de dunne’ in het nauw te drijven. Op het moment dat hij hem lijkt te gaan slaan, steekt hij zijn vinger uit en tikt hem. Hij draait om en rent hard weg.

Mac ‘n’ Cheese is geïnspireerd op de game Team Fortress 2 en de Franse animatiefilm Meet Buck. Hankins: „We hebben vooral naar de stijl gekeken. De Fransen zijn op dit moment echte bazen in de animatiewereld. Maar zelfs Meet Buck zijn we voorbij in het aantal views.”

Het viertal wil graag, nu ze afgestudeerd zijn, weer aan een groot project werken. Hun droom is om langere animatiefilms van Nederlandse bodem te creëren. „We willen gewoon tekenfilms maken. Bijvoorbeeld voor een korte film of een tv-serie”, zegt Van Kooten.

Nog geen dag na de release van Mac ‘n’ Cheese kregen de jongens al een mail van een groot Amsterdams productiebedrijf. Het ziet ernaar uit dat de vier een commercial voor hen zullen animeren. Van Kooten: „We worden in ieder geval serieus genomen en dat is al heel vet.”

Twee weken geleden solliciteerde Van Kooten nog bij de post; omdat hij dacht als zzp’er niet genoeg te gaan verdienen. Die sollicitatie is stopgezet.

Bekijk de korte achtervolgingsvideo van de vier oud-studenten op MacnCheese.nl.

    • Bram van Dijk