Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Hoofdkwartier Gaddafi gevallen - slag om regime gewonnen

Rebel fighters trample on a head of Moammar Gadhafi inside the main compound in Bab al-Aziziya in Tripoli, LIbya, Tuesday, Aug. 23, 2011. Libyan rebels stormed Moammar Gadhafi's main military compound in Tripoli Tuesday after fierce fighting with forces loyal to his regime that rocked the capital as the longtime leader refused to surrender despite the stunning advances by opposition forces. (AP Photo/Sergey Ponomarev)
Rebel fighters trample on a head of Moammar Gadhafi inside the main compound in Bab al-Aziziya in Tripoli, LIbya, Tuesday, Aug. 23, 2011. Libyan rebels stormed Moammar Gadhafi's main military compound in Tripoli Tuesday after fierce fighting with forces loyal to his regime that rocked the capital as the longtime leader refused to surrender despite the stunning advances by opposition forces. (AP Photo/Sergey Ponomarev) Rebellen stampen op het hoofd van Gaddafi binnen de compound in Bab al-Aziziya in Tripoli. Foto AP / Sergey Ponomarev

In Libië hebben de rebellen vanavond het hoofdkwartier van de Libische leider Moammar Gaddafi veroverd. Daarmee lijkt de val van het Libische regime een feit. Van Gaddafi is echter nog geen spoor.

Binnen de muren van Gaddafi’s compound (kaart) wordt geplunderd en geroofd. Standbeelden van Gaddafi zijn vernield en opstandelingen verkleden zich in zijn kolonelsuniform. “Dit is de ultieme vernedering van de man die zichzelf groter vond dan Libië”, aldus onze correspondent Thomas Erdbrink.

Onze correspondent Thomas Erdbrink vanuit Gaddafi’s hoofdkwartier:

“Er heerst hier complete anarchie. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt meegenomen. Een plasma-tv, een serveertafeltje van goud, een kalasjnikov van goud. Mensen lopen langs met de meest futuristische wapens.

Er wordt nog wel gevochten op de compound, die gigantisch groot is. Maar dit betekent het einde voor Gaddafi. Tenzij er nog een uitgekiend plan ligt, is het georganiseerde verzet nu opgehouden.”

Nog geen spoor van Gaddafi

Waar de Libische leider zich momenteel schuilhoudt is niet bekend. Mogelijk bevindt hij zich in een kelder onder het complex, maar hij kan Tripoli inmiddels ook zijn ontvlucht. De opstandelingen laten weten net zolang door te gaan totdat hij is gevonden.

Opstandelingen nemen strategische steden in

Opstandelingen meldden eerder vanavond dat zij de strategische oliestad Ras Lanuf in handen hebben. Ook Zawiyah zou veroverd zijn.

Nationale Overgangsraad verhuist naar Tripoli

De Nationale Overgangsraad gaat zijn hoofdkwartier binnen twee dagen verhuizen van Benghazi naar Tripoli. Dat zei de militaire woordvoerder Ahmed Bani vanavond tegenover Al Jazeera.

Bekijk hier ons liveblog over de ontwikkeling in Tripoli terug.