Hoe sterk zijn de rebellen?

Op de militaire kracht van de rebellen valt nog wel wat af te dingen. Verslaggevers zagen gisteren hoe ze besloten hun hoofdkwartier in Tripoli te vestigen in een gebouw dat was gebruikt voor de opleiding van politievrouwen. Toen dat terrein later door sluipschutters, die ook voorzien waren van zwaarder geschut, onder vuur werd genomen, leken veel rebellen niet te weten wat te doen. Ook op andere plaatsen maakten de opstandelingen vaak rechtsomkeert als ze werden beschoten. Hier en daar hebben ze geïmproviseerde controleposten opgezet, maar erg systematisch lijken ze niet te werk te gaan. Velen hebben ook geen goede militaire opleiding.

Niettemin zijn de opstandelingen er het afgelopen half jaar, met aanzienlijke hulp van de NAVO, in geslaagd het grootste deel van het land en nu zelfs de hoofdstad Tripoli in te nemen. Dat is op zichzelf wel een teken van aanzienlijke kracht.

Politiek gezien lijken ze niet erg sterk doordat ze zo’n gemêleerd gezelschap vormen. Mensen uit het oosten wantrouwen die uit het westen en andersom, terwijl ook meer fundamentalistische leden van het verzet niet worden vertrouwd door de meer seculier ingestelden. Wat hen bindt is hun afkeer van het bewind van Gaddafi.