Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Grafiek Bloomberg zet alle Fed-leningen tegen elkaar af

Een vergelijking van de leningen van drie Nederlandse banken bij de Fed. Afbeelding Bloomberg
Een vergelijking van de leningen van drie Nederlandse banken bij de Fed. Afbeelding Bloomberg

Tussen augustus 2007 en april 2010 leende de Amerikaanse centrale bank, de Fed, 1.200 miljard dollar aan banken om de financiële crisis te bezweren. Persbureau Bloomberg zette alle leningen in een omvangrijke grafiek.

Hierin is te zien hoeveel er wanneer is geleend door elke bank en kun je banken met elkaar vergelijken door ze bovenaan vast te zetten (klik op het rondje voor de banknaam). Omdat het een lange lijst betreft, komt de zoekfunctie rechts, die real time ververst, goed van pas. Klik op ‘compare these’ om vastgezette banken met elkaar in een aparte lijngrafiek te zetten. Er is één merkwaardigheid: met de gegevens van Rabobank lijkt dat niet te werken.

Bloomberg kreeg de cijfers in handen na een beroep op de wet openbaarheid van bestuur en worstelde zich door 29.000 pagina’s aan documenten over de leningen aan 21.000 verschillende partijen - alles om deze informatie op een rij te kunnen zetten.

Vier Nederlandse banken leenden samen 45 miljard dollar, werd gisteren bekend. Van die banken deed het Nederlands-Belgische Fortis het grootste beroep op de Fed; hun lening bedroeg bijna 26 miljard dollar. Rabobank nam maximaal 9,1 miljard op aan noodleningen, ING 8,6 miljard en ABN Amro 1,5 miljard.