Gevechten in Tripoli gaan door, beide kampen claimen controle

Een Libische rebel neemt zijn gevechtspositie in nadat pro-Gaddafistrijders een aanval inzetten in Tripoli. Foto Reuters / Bob Strong

Terwijl gevechten in Tripoli en andere plaatsen in Libië doorgaan, lijkt het erop dat troepen loyaal aan Moammar Gaddafi in de hoofdstad verre van verslagen zijn. Ondertussen blijft het onduidelijk welke van de geruchten over de verblijfplaats van de Libische leider.

‘Gaddafi-troepen beter uitgerust en hebben belangrijke wijken in handen’

Vanuit het westelijk gelegen Zawiyah, in handen van de rebellen, meldt een BBC-correspondent die vannacht nog in Tripoli was dat het uiterst lastig is om in te schatten wat er zich precies afspeelt in de hoofdstad. Hij beschrijft Tripoli als een versplinterde stad waarin diverse wijken verschillende kanten kiezen in het conflict.

Volgens de Britse omroep verdedigen de inwoners van de wijken hun straat, maar kunnen ze ook niet meer dan dat. De troepen loyaal aan Gaddafi hebben “overduidelijk” belangrijke wijken in handen en lijken beter uitgerust met wapens en munitie dan de opstandelingen. Ze verdedigen het gebied rond de compound van kolonel Gaddafi en dat rond het Rixos hotel – waar veel buitenlandse journalisten zitten – in het centrum van Tripoli. Journalisten melden hevige gevechten nabij het hotel en spreken van geweer- en mortiervuur, de NAVO zou er gebombardeerd hebben.

‘Explosies bij compound Gaddafi’

Over de verblijfplaats van Moammar Gaddafi doen veel geruchten de ronde. Het verhaal dat hij Libië zou hebben verlaten raakt ondergesneeuwd door een van de meer gehoorde varianten. Die luidt dat de kolonel ondergedoken zou zitten onder het Rixos hotel. maar gezien de mate waarin de compound van Gaddafi in het Bab al-Aziziyah district wordt bewaakt, doet vermoeden dat daar ook nog belangrijke regeringsleden verblijven. Al Arabiya meldt vanochtend luide explosies en opstijgende rook bij het onderkomen.

In Gaddafi’s geboorteplaats Sirte hebben zich in elk geval enkele van zijn regimegetrouwen teruggetrokken. Vanuit de kustplaats werden gisteravond drie Scud-raketten afgevuurd op Misrata maar die misten doel, meldt de NAVO vandaag. De pro-Gaddafizender Al Urubah nam de strijdbare toon van de Saif al-Islam over en berichtte vanochtend dat “NAVO-rebellen de straten van Tripoli ontvluchten of dekking zoeken in huizen van burgers”.

De PR-man van Moammar Gaddafi, Moussa Ibrahim, zegt op de zender dat de Libische leider in veiligheid is:

“Ik wil jullie op het hart drukken dat hij, zijn zoons en alle kopstukken nog steeds aan het werk zijn en zich bekommeren om het verlenen van diensten aan burgers. Tevens bestrijden ze de vijand.”

http://youtu.be/4P328K31qJQ

Comeback Saif al-Islam lijkt moraal niet te breken

Nick Clegg, plaatsvervangend premier van van het Verenigd Koninkrijk, zegt dat de plotselinge verschijning van Saif al-Islam “geen signaal van een grote comeback van het regime is”. Hij houdt vol dat het nog steeds een kwestie van tijd is voor Gaddafi valt.

De rebellen hebben in elk geval niet aan moraal verloren, zo lijkt het, want vanuit Bab al-Aziziya bevestigt Al Jazeera dat er hard gevochten wordt door de tegenstanders. Ze zouden nu op 500 meter van het compound zitten.

Wel lijkt er binnen de rangen van de oppositie spanning te ontstaan over de gang van zaken rond Saif al-Islam. De Arabische zender meldt dat er binnen de anti-Gaddafibeweging groeperingen zijn die de Nationale Overgangsraad ervan verdenken een deal met Saif te hebben gesloten: geld voor vrijheid.

“Het zal interessant worden om te zien hoe de Overgangsraad het debacle rondom Saif uitlegt en hoe het deze allianties bevoorraadt zodat zij Tripoli daadwerkelijk kunnen veroveren.” - Jacky Rowland, Al jazeera, vanuit Benghazi.

Lees meer over de nieuwe verovering van de rebellen vandaag en de zorgelijke situatie in de ziekenhuizen.