Gebrek aan geloofwaardigheid breekt kamermeisje Diallo op

Het slachtoffer heeft te veel gelogen. Daarom seponeert het OM in New York de zaak tegen de Franse coryfee Strauss-Kahn. En daarmee hebben alle partijen verloren.

Ruim drie maanden nadat het kamermeisje Nafissatou Diallo en Dominique Strauss-Kahn, destijds hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, seks met elkaar hadden in kamer 2806 van het Sofitel in New York, is de strafzaak tegen de 62-jarige Fransman tot stilstand gekomen. Het Openbaar Ministerie van Manhattan ziet af van vervolging. De verklaringen van Diallo, die Strauss-Kahn van poging tot verkrachting beschuldigde, zouden te ongeloofwaardig zijn om de Franse politicus met succes te vervolgen.

De rechtbank in New York zou vandaag in een zitting met Strauss-Kahn vrijwel zeker het verzoek van het OM tot seponeren van de zaak inwilligen. Daarmee is de basis onder de geruchtmakende strafzaak in één klap verdwenen. De enige kans die Diallo nog heeft om haar recht te halen, is een civiele zaak, maar die kan jaren voortslepen.

Het was al langer bekend dat het Openbaar Ministerie, onder leiding van hoofdaanklager Cyrus R. Vance jr, zoon van de gelijknamige oud-minister van Buitenlandse Zaken, twijfelde aan de geloofwaardigheid van de verklaringen van de Guinese migrant Diallo. Vorige maand al lieten aanklagers weten dat er inconsistenties zaten in het verhaal van het kamermeisje. Gisteren gaf het OM een 25 pagina’s tellend rapport vrij, vol nieuwe details over het onderzoek. Volgens de aanklagers is het aannemelijk dat Strauss-Kahn en de 33-jarige Diallo op 14 mei een „gehaaste seksuele ontmoeting” hadden, maar maken de leugens van de Guinese het onmogelijk de Franse ex-bankier te vervolgen.

Deze conclusie – wel seks, geen bewijs voor poging tot verkrachting – is juridisch goed nieuws voor ‘DSK’. Feit blijft dat hij zijn IMF-functie kwijt is, en zijn imago is beschadigd. Strauss-Kahn gold tot Diallo’s aangifte als een grote kanshebber voor het Franse presidentschap en dat is nu zeer de vraag. In die zin is DSK evenzeer een verliezer als Nafissatou Diallo. Haar advocaat liet na een ultrakorte ontmoeting met het OM weten dat Vance „de rechten van een vrouw in een verkrachtingszaak heeft genegeerd”.

Daar staat tegenover dat Diallo volgens het OM-rapport niet alleen verhalen over haar verleden verdraaide, maar ook met totaal nieuwe versies van de gebeurtenissen op zaterdag 14 mei kwam. Drie versies spraken elkaar zo tegen, dat er volgens het rapport geen vertrouwen meer is in Diallo’s aanklacht. „Als wij haar al niet het voordeel van de twijfel kunnen geven, dan kunnen we dat zeker niet van een jury vragen”, aldus het OM.

Feit blijft dat Diallo en DSK elkaar kort troffen, toen het kamermeisje om zes minuten over twaalf ‘s middags de deur van de hotelkamer opende. Volgens Diallo trof ze Strauss-Kahn daar naakt aan, verontschuldigde ze zich en wilde ze weggaan, waarna de Fransman haar bij haar borsten greep, de deur sloot en haar onder meer tot orale seks dwong. Zeven tot negen minuten hierna belde Strauss-Kahn naar zijn dochter.

Onderzoek ter plekke en van spermasporen op het uniform van het kamermeisje, wees inderdaad op seks tussen haar en Strauss-Kahn. Dat er sprake was van verkrachting, kan niet bewezen worden. Diallo’s lichaam vertoonde, schrijft het OM, geen tekenen van hardhandig vastgrijpen.

De omstandigheden zijn weliswaar verdacht. Maar omdat Diallo verschillende versies vertelde over de gebeurtenissen, heeft het OM haar het nadeel van de twijfel gegeven. Zo zei ze aanvankelijk onder ede dat ze na de gebeurtenissen snel naar beneden was gegaan, waar ze overstuur werd gevonden door collega’s. Later zei ze dat ze door was gegaan met het schoonmaken van een andere hotelkamer. Weer later zei ze dat ze maar heel kort op een andere kamer was geweest. Tijdens verhoren zou Diallo „vol overtuiging” en in tranen hebben verteld over een groepsverkrachting in Guinee, in het bijzijn van haar toen tweejarige dochtertje, die later niet waar bleek te zijn.

Hetzelfde OM geloofde in mei de verklaring van Diallo nog wél. Strauss-Kahn werd op basis van de getuigenissen van Diallo, in staat van beschuldiging gesteld. Het OM had aanvankelijk, zo staat in het feitenrelaas, geen reden te twijfelen aan het verhaal van het kamermeisje. Nu vinden de aanklagers dat ze feit en fictie verwart. Strauss-Kahn heeft altijd alle aanklachten ontkend. Zijn advocaat liet meteen weten dat de politicus opgelucht is. „We hebben vanaf het begin volgehouden dat onze cliënt onschuldig is.” Nassifatou Diallo is, volgens haar advocaat, „beschadigd en terneergeslagen”.

    • Guus Valk