Gast kiest favoriet uit de billen- of borstentape

Intimiteiten worden op televisie met grote regelmaat uitgewisseld. Er gaat geen dag voorbij zonder huilende, biechtende, boze of zichzelf anderszins blootgevende mensen. Maar de maandagavond neemt deze zomer een bijzondere plaats in, dankzij Storm op komst (VARA) en Ze is van mij (VPRO).

Het eerste programma kruist de formule van 24 uur met... (VPRO) en die van het beste programma van wijlen zender Het Gesprek, 1 op 1, maar dan op een locatie bij Rottumerplaat, waar ooit de schrijvers Godfried Bomans en Jan Wolkers voor een radioprogramma enkele dagen in eenzaamheid doorbrachten.

Twee bekende Nederlanders zijn een etmaal tot elkaar veroordeeld op een boot die op het wad ligt. Ze kennen elkaar nog niet en worden door relevante foto’s in lijstjes en een verplichte wandeling over het wad aangespoord om elkaars nieren te proeven.

Meestal werkt het niet zo goed, misschien door de ook aanwezige maar onzichtbaar blijvende cameraploeg, of doordat ze gewoon niet zoveel contact weten op te bouwen. De meeste afleveringen zijn zo vlak en onwennig, dat het format een mislukking mag heten.

Maar de laatste aflevering was gisteren relatief innemend, door de instant vriendschap tussen modejournalist Fiona Heering en acteur Arjan Ederveen. Voor het slapen gaan vertrouwde hij haar toe: „Hee meissie, je mag me gewoon wakker maken, als er iets is, hoor. Als je bang bent of je de wc niet kunt vinden.” Dat soort intimiteit spreekt me meer aan dan het verslag van hoe ze hun respectievelijke partner hebben ontmoet.

Veel confronterender zijn de gesprekken in Ze is van mij. Onder aansporing van macho Maxim Hartman en knuffelman Waldemar Torenstra babbelen daar twee mannelijke gasten over maar één onderwerp: vrouwen.

Dat soort mannenpraat hoor je niet vaak op televisie, en dus was het even wennen. Het programma is sterk geformatteerd, met de bespreking van bekende pin-ups, een primatendeskundige die de beide gasten met een relevante apensoort associeert, de moeder van Maxim die vrouwentrucs verklapt en de inmiddels fameuze billen- of borstentape, waar de heren een favoriet nummertje uit moeten kiezen.

Ook in dit programma leef ik op als er zich iets liefs aandient. Dat gebeurt steevast aan het eind, in een compilatiefilmpje van Sander van de Pavert (Lucky TV) met dansende of fluit spelende meisjes.

Een enkel keer komt er ook een serieus gesprek op gang, dat natuurlijk niet te lang mag duren. Hockeycoach Marc Lammers, van wie niemand wil geloven dat hij zonder opwinding de dameskleedkamer betreedt, vertelde over zijn moeder, die hem verlaten had om zich bij de Bhagwan te vervoegen. En cabaretier Mike Boddé lichtte het nut toe van moeders bij een depressie.

Maar de fans waren weer thuis toen hij een paar „integere billen” wist aan te wijzen.

    • Hans Beerekamp