Finse premier: deal met Griekenland staat niet vast

De Finse premier Jyrki Katainen op de EU-top van 21 juli 2010. Katainen liet vandaag weten verantwoordelijkheid te voelen voor de ophef die onstond na een deal met Griekenland.
De Finse premier Jyrki Katainen op de EU-top van 21 juli 2010. Katainen liet vandaag weten verantwoordelijkheid te voelen voor de ophef die onstond na een deal met Griekenland. Foto AFP / Georges Gobet

“Het is een goed werkende oplossing, maar als het niet mogelijk is, moeten we een ander model verzinnen.” Dat zegt de Finse premier Jyrki Katainen over de afspraak met Griekenland in een interview met persbureau Bloomberg.

Er zou een afspraak tussen Finland en Griekenland zijn waarin is bepaald dat Finland in ruil voor bijdrage aan het Griekse steunpakket een onderpand van een miljard euro krijgt. Dat geld zou dan op de bankrekening van de Finse staat worden gezet en als blijkt dat Griekenland de verplichtingen niet na kan komen, mag Finland het houden. Zodoende loopt het land geen enkel risico met het toezeggen van noodsteun.

Volgens Katainen levert de deal geen risico op:

“Omdat iedereen weet dat wij een onderpand willen hebben. We hebben onze Europese partners en de eurozone medegedeeld waarom het belangrijk voor ons is: het is onderdeel van de beslissing van onze regering en dat zal niet veranderen. Maar we weten ook dat het gevoelig ligt bij andere landen en wij hebben de verantwoordelijkheid daar een oplossing voor te zoeken.”

De berichten over de deal leidden tot ophef in andere landen die betrokken zijn bij het steunplan. Onder meer Nederland en Oostenrijk lieten weten dat de afspraak van tafel moet, of anders dezelfde voorwaarden te willen. De Tweede Kamer eiste vorig week opheldering over de deal en wilde weten waarom De Jager, minister van financiën, de Kamer er niet over informeerde.