Finland trekt mogelijk steun in aan Griekse noodhulp - ‘zeer schadelijk voor eurozone’

Finland trekt mogelijk haar steun aan het tweede financiële noodpakket aan Griekenland in, als het onderpand dat het land bemiddeld heeft met de Grieken niet unaniem door de lidstaten van de eurozone wordt goedgekeurd.

Dat heeft de Finse premier Jyrki Katainen tegenover persbureau Reuters laten weten. Volgens Katainen is het onderpand van een miljard euro een voorwaarde van het Finse parlement voor deelname aan het Griekse steunpakket. Dit geld wordt op een bankrekening van de Finse staat gezet en als blijkt dat Griekenland de verplichtingen niet na kan komen, mag Finland het houden. Hierdoor loopt het land geen enkel risico met het toezeggen van noodsteun.

Kredietbeoordelaar Moody’s besloot naar aanleiding van de deal een waarschuwing uit te vaardigen dat Griekenland er mogelijk langer over doet om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen.

Deze overeenkomst tussen de twee landen heeft voor ophef gezorgd in de eurozone, omdat meer landen een zelfde afspraak willen hebben om de risico’s te verlagen voor hun bijdrage aan de Griekse noodsteun. Eerder vanmiddag deelde Katainen mee dat Finland de verantwoordelijkheid draagt om te zoeken naar een oplossing voor de onenigheid in de eurozone over de deal met Griekenland.

Volgens de Europese Commissie staat de deal tussen Finland en Griekenland nog helemaal niet vast. Eerst moeten de zeventien landen unaniem de overeenkomst goedkeuren die tijdens de eurotop op 21 juli gesloten is. De EC wil voorkomen dat er grote onenigheid ontstaat binnen de eurozone die mogelijk de financiële markten negatief beïnvloeden.

Volgens financieel redacteur Melle Garschagen zou het terugtrekken van de Finse steun voor het noodpakket aan Griekenland zeer schadelijk zijn voor de eurozone. Garschagen:

“Landen zijn soeverein en mogen natuurlijk doen wat ze willen. Deze uitspraak van Katainen laat zien dat de steun voor Griekenland nog altijd fragiel is. Het wordt ook steeds evidenter dat de onduidelijkheid groeit over de afspraken die op 21 juli gemaakt zijn in Brussel. Technisch gezien zou het uitstappen van Finland gemakkelijk opgelost kunnen worden, dan zouden de lasten verdeeld worden over de resterende landen. Maar het zou wel heel schadelijk zijn voor de eenheid binnen Europa, want dan wordt het ieder voor zich. Dan kan opeens elk land zoveel miljard euro aan onderpand eisen, of zelfs aanspraak willen maken op Griekse kunstschatten. Dan is de eensgezindheid weg en kan ook de steun verdwijnen voor belangrijke hervormingen binnen de eurozone.”

De voormalige voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Alan Greenspan, heeft vandaag in Washington gezegd dat de eurozone uit elkaar valt en dat leidt tot schadelijke gevolgen voor het Europese bankssysteem. Volgens hem zorgt het weinige vertrouwen in een oplossing van de Griekse schuldencrisis dat de euro onder zware druk staat, meldt Bloomberg.