Europese Commissie: eurozone moet Finse deal Griekenland goedkeuren

Caption: A man walks past a graffiti depicting the economic situation in Europe, in Lisbon August 22, 2011. Turbulent markets threaten to derail the plans of cash-strapped European governments to sell off state assets, with those who can afford to wait likely to delay and those who cannot busy exploring other ways to raise the money. Tumbling equity prices have wiped billions of dollars off the value of state-owned companies since the start of the month, clouding the outlook for planned sales by countries such as Greece, Portugal, Russia, Poland and Romania.
Caption: A man walks past a graffiti depicting the economic situation in Europe, in Lisbon August 22, 2011. Turbulent markets threaten to derail the plans of cash-strapped European governments to sell off state assets, with those who can afford to wait likely to delay and those who cannot busy exploring other ways to raise the money. Tumbling equity prices have wiped billions of dollars off the value of state-owned companies since the start of the month, clouding the outlook for planned sales by countries such as Greece, Portugal, Russia, Poland and Romania. Dit graffitikunstwerk in Lissabon moet de economische situatie in Europa voorstellen. Foto Reuters / Hugo Correia

Alle lidstaten van de eurozone moeten de afspraak tussen Finland en Griekenland goedkeuren, waarin Finland in ruil voor een bijdrage aan het Griekse steunpakket een onderpand van een miljard euro krijgt.

Dat heeft de woordvoerder van eurocommissaris voor Economische Zaken Olli Rehn vanmiddag gezegd, meldt persbureau AFP. De berichten over de deal leidden tot ophef in de landen binnen de eurozone. De Europese Commissie wil daarom dat alle lidstaten van de eurozone bepalen of de regeling tussen Finland en Griekenland geldig is, om zo strubbelingen binnen de zone te voorkomen die mogelijk de financiële markten negatief beïnvloeden.

Volgens de Finse premier Jyrki Katainen staat de deal met Griekenland nog niet vast. Hij houdt er rekening mee dat andere europartners niet achter de deal staan. Katainen:

“We hebben onze Europese partners en de eurozone medegedeeld waarom het belangrijk voor ons is: het is onderdeel van de beslissing van onze regering en dat zal niet veranderen. Maar we weten ook dat het gevoelig ligt bij andere landen en wij hebben de verantwoordelijkheid daar een oplossing voor te zoeken.”

Het geldbedrag dat Finland als onderpand zou krijgen zou op de bankrekening van de Finse staat worden gezet en als blijkt dat Griekenland de verplichtingen niet na kan komen, mag Finland het houden. Op deze manier loopt het land geen enkel risico met het toezeggen van noodsteun. De deal werd gesloten in Brussel op 21 juli, waar de Europese regeringsleiders een akkoord bereikten over een tweede steunplan voor Griekenland.

Vorige week liet minister van Financiën Jan Kees de Jager weten dat “Finland nog helemaal geen deal heeft”. Ook hij zei dat afspraken die 21 juli gemaakt zijn tussen Finland en Griekenland unaniem door alle zeventien eurolanden moeten worden goedgekeurd. Onder meer Nederland, Oostenrijk en Slowakije zijn tegen de deal omdat deze Finland bevoordeelt bij de redding van het noodlijdende Griekenland.