Energieke voorman

Layton doorbrak de rigide politiek in Canada. Maar hij was nog lang niet klaar.

In this May 2, 2011 photo, NDP Leader Jack Layton speaks to supporters at the NDP headquarters in Toronto. Layton died Monday, Aug. 22, 2011, after a battle with cancer. (AP Photo/The Canadian Press, Chris Young)

Nog geen vier maanden geleden bracht Jack Layton, de Canadese oppositieleider die gisteren op 61-jarige leeftijd overleed, een politieke aardverschuiving teweeg bij de parlementsverkiezingen. Zijn partij, de sociaal-democratische NDP, maakte hij voor het eerst tot grootste oppositiepartij in het Lagerhuis in Ottawa. Layton, meestal simpelweg ‘Jack’ genoemd was een energieke politicus die bekend stond om zijn positieve houding, krachtige stijl van debatteren en afkeer van persoonlijke aanvallen. Layton overleed gisterochtend in Toronto aan kanker. In zijn acht jaar als leider van de sociaal-democraten zette Layton, een voormalig gemeenteraadslid in Toronto, zich in voor gezondheidszorg, het milieu, opvang van daklozen, en tegen Canadese deelname aan de oorlog in Afghanistan.

In de Franstalige provincie Québec klom de NDP door ‘Jackmania’ van 1 parlementslid tot 59. En nu vragen Canadezen zich af hoe het zonder Layton verder moet met de NDP, nu een stuurloze megafractie na een decennialange status als een splinterpartij. De Lagerhuisfractie is in mei gegroeid van 37 tot 103 leden. Volgens tegenstanders droeg Layton bij aan een polarisatie van de Canadese politiek, nu gekenmerkt door een klassieke links-rechts tegenstelling tussen de NDP en de Conservatieven van premier Stephen Harper.

    • Frank Kuin