Duitse wederopbouw

Duitsland zal Libië helpen bij de (weder)opbouw van het land en bij de invoering van „democratische structuren”. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, vanmorgen gezegd. De Bondsrepubliek heeft formeel niet meegedaan met de westerse militaire operatie tegen het Gaddafi-regime, een omstreden beslissing die ook nu nog door Westerwelle als „juist” wordt gekwalificeerd. Berlijn is om historische reden terughoudend met het inzetten van het Duitse leger. In binnen- en buitenland is de regering-Merkel bekritiseerd wegens haar weigering zich in Libië militair te engageren.

Het is overigens de vraag of de Bondsdag dat had goedgekeurd. Juist vorige week bleek dat een tiental Duitse militairen toch bij de operatie tegen kolonel Gaddafi is betrokken. De Groenen in het Duitse parlement dreigen met juridische stappen, nu blijkt dat de Bondsdag hierover niet is geraadpleegd. Grondwettelijk had dat wel gemoeten.