Drie meter hoger dan de concurrent

WASHINGTON, DC - AUGUST 22: At 30-feet-tall, the sculpture at the new Martin Luther King Jr. Memorial is opened to the public for the first time on the National Mall August 22, 2011 in Washington, DC. Fifteen years after Congress authorized the memorial, the statue of the American civil rights pioneer will be dedicated on August 28, the 48th anniversary of King's historic "I Have A Dream" speech. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

De nieuwste aanwinst van Washington heet Martin Luther King. De burgerrechtenactivist heeft een prominente plek gekregen in de National Mall, een gebied tussen het Capitool en het Washington Monument. Hij werd vermoord op 4 april 1968.

Daar staat hij uitgehouwen in graniet, liefst negen meter hoog. Drie meter hoger dan zijn buren, de presidenten Abraham Lincoln en Thomas Jefferson.

Naast het beeld staan op een 137 meter lange, eveneens granieten, muur veertien citaten uit toespraken van King.

De citaten zijn gekozen door een panel van wetenschappers uit Kings toespraken, boeken en een brief afkomstig uit de gevangenis.

Belangstellenden konden gisteren voor het eerst een kijkje nemen bij het beeld. Zondag is de officiële onthulling. Dan is het 48 jaar geleden dat King de beroemde woorden ‘I have a dream’ uitsprak.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad