Dopingstraf nu 17-jarige schaatser

Het internationaal sporttribunaal CAS heeft de dopingschorsing van schaatser Wesley Lommers (17) gisteren alsnog gerechtigd verklaard. De Nederlandse Dopingautoriteit en schaatsbond KNSB maakten daarop bekend dat Lommers wordt geschorst voor twee jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk.

Aangezien de schaatser al één jaar schorsing heeft uitgediend, is hij komend seizoen toch startgerechtigd. Wel moet hij de arbitragekosten betalen plus een boete van 3.000 Zwitserse francs (ruim 2.600 euro) aan de Dopingautoriteit en de KNSB.

Bij een dopingcontrole in 2009 werd de destijds vijftienjarige Lommers positief bevonden op het verboden spierversterkende middel nandrolon. Het zou volgens de Dopingautoriteit gaan om een waarde die 35 keer boven de drempelwaarde lag. De schaatser werd door de KNSB in eerste instantie voorlopig geschorst, een definitieve uitspraak liet lang op zich wachten. De zaak rond de toenmalige B-junior trok veel aandacht, helemaal toen ook zijn destijds dertienjarige zusje erbij werd betrokken. De C-juniore moest van de Dopingautoriteit haar whereabouts invullen omdat zij in een ‘dopinggevaarlijke omgeving’ zou verkeren.

De tuchtcommissie van de schaatsbond veroordeelde Wesley Lommers tot een schorsing van twee jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. De schaatser ging in beroep en werd in november 2010 vrijgesproken. De beroepscommissie van de KNSB bepaalde dat vormfouten waren gemaakt door het Gentse dopinglaboratorium dat de controle uitvoerde.

De verdediging van Lommers kwam met een claim van 1,5 miljoen euro wegens reputatieschade en inkomstenderving. KNSB en Dopingautoriteit stapten daarop naar het CAS, dat de schorsing nu alsnog heeft bevestigd.