Dit is dus voorbij

Moammar Gaddafi was een schurk, geschift, een terroristenleider én een dissidentendoder.

Maar hij was ook een vriend van het Westen.

In Tripoli, in 2007, 21 jaar na de Amerikaanse aanval op Libië. Foto AFP TO GO WITH AFP PACKAGE ON THE 40TH ANNIVERSARY OF MOAMER KADHAFI'S REGIME (FILES) A picture taken on April 15, 2007 shows Libyan Leader Moamer Kadhafi during a ceremony in Tripoli to mark the 21st anniversary of the US attack on Libya. Libya, an oil-rich country and former Italian colony in North Africa, has been headed by Kadhafi since he and his military co-conspirators overthrew King Idriss on September 1, 1969. AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA
In Tripoli, in 2007, 21 jaar na de Amerikaanse aanval op Libië. Foto AFP TO GO WITH AFP PACKAGE ON THE 40TH ANNIVERSARY OF MOAMER KADHAFI'S REGIME (FILES) A picture taken on April 15, 2007 shows Libyan Leader Moamer Kadhafi during a ceremony in Tripoli to mark the 21st anniversary of the US attack on Libya. Libya, an oil-rich country and former Italian colony in North Africa, has been headed by Kadhafi since he and his military co-conspirators overthrew King Idriss on September 1, 1969. AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA AFP

Moammar Gaddafi, een aantrekkelijke jonge officier toen hij in 1969 in Libië de macht greep, was uiterlijk allang verworden tot een verlopen operettefiguur.

Zijn gezin was ook nauwelijks serieus te nemen – Saadi, de gemankeerde topvoetballer, Hannibal, die zijn vrouw en huispersoneel in elkaar sloeg en slepende internationale incidenten veroorzaakte. Seif al-Islam was nog het normaalst, hoewel ook hij iets vreemds had: nu eens bepleitte hij hervormingen, dan weer trok hij zich een tijdje ‘voorgoed’ uit het politieke leven terug.

Het lijkt een wonder dat Gaddafi het nog zolang heeft volgehouden. Dat hij viel in een oorlog tegen rebellen en de NAVO is minder verrassend. Velen hebben de afgelopen jaren gepopeld om een einde te maken aan de kuren van de Broeder-Leider en Gids van de Revolutie, zoals hij heette in de officiële pers.

Hij toonde zich immuun voor alle kritiek. In de grote televisierede waarmee hij zich in februari de woede van de internationale gemeenschap op de hals haalde noemde hij zijn tegenstanders kakkerlakken en verraders die door drugs en drank werden aangedreven. Zo zag hij zijn opposanten altijd al. Velen van hen zijn levenslang in zijn gevangenissen verdwenen en anderen werden als „zwerfhonden” aangemerkt en vermoord.

Gaddafi had gevoel voor het theatrale in kleding en gedrag, met zijn vrouwelijke lijfwacht en de tent waarin hij gasten ontving en in het buitenland placht te bivakkeren. In de buitenwereld leverde het hem smalende kritiek op. Een gek was hij volgens de Egyptische buren. De Amerikaanse president Ronald Reagan noemde hem „niet alleen een barbaar, maar ook geschift”.

Maar in werkelijkheid was hij ook een sluwe realpoliticus die zijn tegenstanders allemaal overleefde. Als de internationale gemeenschap de opstandelingen tegen zijn bewind niet met wapens te hulp was geschoten, had hij de opstand tegen zijn bewind mogelijk overleefd. Op het moment dat de NAVO in maart in actie kwam, waren de krijgskansen gekeerd en dreigden zijn troepen de rebellenhoofdstad Benghazi te heroveren.

In de Arabische regio werd Gaddafi met moeite gedoogd en in elk geval werd er niet naar hem geluisterd. Dus ruilde hij in de jaren negentig de Arabische wereld in voor Afrika, waar hij met zijn oliegeld aanzien kon kopen. Maar het beste voorbeeld van zijn harde realisme of opportunisme waren zijn offers in dienst van normalisering van de Libische betrekkingen met het Westen.

Hij leverde in 1999 twee functionarissen uit voor berechting door een speciaal Schots hof in Nederland als verdachten van het opblazen van een Amerikaans vliegtuig boven Lockerbie. Hij zwoer terrorisme af en in 2003 zijn atoomwapenprogramma. Daartegenover stonden vervolgens wederzijds bevredigende contracten met het Westen: zijn olie voor hun wapens en andere interessante producten. Plus weer het theatrale: het recht zijn tent op te slaan in Brussel, in Rome, in New York, zonder dat daar vragen werden gesteld over zijn aanhoudende schendingen van de mensenrechten. Dat speelde hij in elk geval een stuk slimmer dan zijn Iraakse collega Saddam Hussein, die door datzelfde Westen ten val werd gebracht met als aanleiding een programma voor massavernietigingswapens dat niet bleek te bestaan.

Met zijn breed verkondigde liefde voor zijn tent koketteerde hij met zijn afkomst: hij werd in 1942 geboren in een bedoeïenenfamilie in het gebied van Sirte. Een militaire carrière bood hem de mogelijkheid hogerop te komen. Vlak na het voltooien van zijn opleiding in 1966 volgde het vernederende Arabische verlies tegen Israël in de zesdaagse oorlog. Dit zette hem en een groep jonge officieren op het pad naar een staatsgreep tegen de monarchie die moest leiden naar Arabische wederopstanding.

Zijn grote voorbeeld was de Egyptische president Gamal Abdel Nasser, een pan-Arabisch nationalist en socialist die in 1970 stierf. In diens spoor probeerde hij jarenlang leider van de Arabische wereld te worden. Dat leidde slechts tot frustraties, omdat de rest van de Arabische landen de Libische woestijn met zijn paar miljoen inwoners weigerde serieus te nemen.

Dat streven naar leiderschap, zichzelf te verheffen boven het maaiveld, is kenmerkend voor Gaddafi’s lange loopbaan. Een doorsnee Arabische leider bekommert zich om de macht en de economische positie van familie en vrienden, en schippert tussen de verlangens van zijn land en de belangen van het buitenland. Maar dat was voor Gaddafi niet genoeg. Hij formuleerde zijn Derde Universele Theorie, vastgelegd in de twee delen van zijn Groene Boekje die respectievelijk in 1976 en 1980 uitkwamen.

Het ging om zijn economisch systeem na kapitalisme en communisme: een eigensoortig socialisme gelardeerd met een eigen interpretatie van de islam. De theorie was niet slechts voor binnenlandse consumptie bedoeld. Opdat de wereld ervan kon profiteren werd het Groene Boekje in meer dan vijftig talen vertaald.

Maar werden de Libiërs er beter van? Zeker niet. Gaddafi’s socialisme was bijzonder inefficiënt als het ging om de ontwikkeling van het land. In zijn theorie oefende het volk alle macht uit; het volk wás de macht. Daarom was er geen grondwet nodig, of iets dat daarop leek. Of verkiezingen. Ambassades werden volksbureaus en bij tijd en wijle werden ook de ministeries, die de volkswil dienden toe te passen, een tijdje afgeschaft. Gaddafi zelf was geen president. De afgelopen maanden herinnerde hij daar vaak aan in interviews met de staatstelevisie en andere boodschappen: hij had alleen moreel gezag, zei hij, en was dus niet in staat af te treden zoals zijn eigen burgers en de buitenwereld eisten; „net als de Britse koningin Elizabeth”.

Maar dat waren allemaal mooie woorden. Iedereen deed maar wat en wie aan de top zat deed voornamelijk iets voor zichzelf. Het resultaat is dat de ‘staat van de massa’s’ nu in een zeer slechte conditie verkeert voor een land met slechts zes miljoen inwoners en enorme olie-inkomsten. En in ieder denkbaar opzicht: van infrastructuur tot onderwijs en gezondheidszorg. De jeugdwerkloosheid bedroeg vorig jaar 29 procent. Vandaar dat de jeugd gretig in opstand kwam toen het moment daar was.

In de buitenwereld deed Gaddafi van zich spreken door zijn genadeloze vervolging van dissidenten – als „zwerfhonden” werden ze geliquideerd – en zijn steun voor internationale terreur. Dat was de reden dat buitenlandse leiders hem als een „schurk” en een „dolle hond” zagen. Libië werd na Gaddafi’s machtsgreep in 1969 toevluchtsoord en bankier voor allerhande terroristen die het gemunt hadden op de vijanden van het moment: Israël, andere Arabische landen, Groot-Brittannië, Amerika.

De Palestijn Abu Nidal, berucht om zijn aanslagen op de luchthaven van Rome en Wenen, was geruime tijd in dienst van Libië. Ook de terreurgroep Zwarte September, die in 1972 tijdens de Olympische Spelen in München een bloedbad aanrichtte onder Israëlische sporters, werd door Libië betaald. Carlos de Jakhals organiseerde de beruchte gijzeling in het OPEC-hoofdkwartier in Wenen in 1975 in opdracht van Gaddafi. Het Noord-Ierse IRA kon op Libische steun rekenen, evenals tal van Afrikaanse rebellengroepen.

De luchtmacht van president Reagan bombardeerde Tripoli en Benghazi als wraak voor Gaddafi’s aanslag op discotheek La Belle in Berlijn die voornamelijk door Amerikaanse militairen werd bezocht.

De bomaanslagen op het vliegtuig van PanAm boven Lockerbie in 1988 (270 doden) en die op een toestel van de Franse maatschappij UTA (170 doden) in 1989 waren de laatste grote terreurdaden die aan Gaddafi werden toegeschreven.

Aanslagen, realiseerde hij zich, leverden niet meer op dan vergelding en sancties. Bezoek kreeg hij alleen nog van Afrikaanse leiders die hij financierde. Hij wilde verder komen.

Na een paar jaar in de westerse gunst en druk bezoek van premiers en presidenten – Tony Blair kwam langs, en Sarkozy – keerde Gaddafi dit jaar in zijn schurkenrol terug. Een verslaggever van de BBC die Gaddafi interviewde zei later de indruk te hebben dat de Libische leider daarvan genoot.