Conflict Spaans voetbal houdt aan

Na de eerste lijkt ook de tweede speelronde in de Spaanse eredivisie, de Primera División, uitgesteld te worden door een spelersstaking. De Spaanse spelersvereniging AFE weigert te spelen zolang er geen nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst komt. Als er het komende weekend geen oplossing is, zal de competitie ten vroegste op 11 september beginnen.

De staking is een gevolg van een slepend conflict tussen AFE en LFP, de organisatie van de competitie. De voetballers zijn boos omdat enkele clubs hun spelers niet of onregelmatig betalen.

De Spaanse profclubs hebben een gezamenlijke loonachterstand van vijftig miljoen euro. In tegenstelling tot Nederlandse clubs kunnen Spaanse clubs met een betalingsachterstand niet bestraft worden met degradatie. De LFP heeft voorgesteld een fonds van veertig miljoen euro op te richten, maar dat voorstel werd door de spelers afgeschoten. De LFP wil echter niet meer geld toezeggen.

„Zoals het er nu naar uitziet wordt er niet gespeeld”, verklaarde Quico Catalán, vice-voorzitter van LFP in de Spaanse krant El País. Catalán was wel optimistisch over een mogelijk akkoord. „Beide partijen hebben voortuitgang geboekt.”

AFE-woordvoerder Luis Gil toonde zich minder positief. „De standpunten liggen nog steeds ver uit elkaar”, erkende Gil, die aangaf „geen reden” te zien tot optimisme.

Ook de eerste speelronde van de Italiaanse Serie A van komend weekend dreigt uitgesteld te worden door een spelersstaking. Ook in Italië eisen de spelers een nieuwe arbeidsovereenkomst. Ze gaan er niet mee akkoord dat Italiaanse clubs ongewenste spelers willen verplichten alleen te trainen.

Vorig seizoen werd een staking in Italië op het laatste moment vermeden, nadat de organisatie van de Serie A (de hoogste Italiaanse voetbalcompetitie) enkele mondelinge toezeggingen deed. Het kwam nooit tot een getekende overeenkomst.