Canadese schrijver Courtemanche is overleden

De Canadese journalist en schrijver Gil Courtemanche is vrijdag op 68-jarige leeftijd overleden. Hij leed al jaren aan keelkanker.  Vanaf zijn twintigste werkte Courtemanche als journalist. Hij schreef over politiek en essays en columns, gebundeld onder de titel Douces colères (‘Zachte woede’), gevolgd door Nouvelles douces colères. Voor de Quebecse radio en tv ging hij in de jaren zestig naar de VS, daarna naar Vietnam, Noord-Ierland en Libanon. In 1984 deed hij verslag van de hongersnood in Ethiopië. Na de genocide in Rwanda interviewde Courtemanche honderden overlevenden. Hun verhalen vormen de basis van zijn eerste roman, Een zondag aan het zwembad in Kigali (2000), die in twintig talen werd vertaald. Het boek werd in 2006 verfilmd, net als zijn tweede roman Une belle mort (2005). Zijn laatste roman, over zijn ziekte en de gelijktijdige scheiding van zijn vrouw, draagt de bittere titel Je ne veux pas mourir seul (‘Ik wil niet alleen sterven’).