Britse bescheidenheid

De Britse premier Cameron was één van de eersten die pleitten voor een vliegverbod boven Libië. Samen met de Franse president Sarkozy nam hij het initiatief tot luchtacties tegen Libië, waarbij hij Sarkozy de publieke hoofdrol gunde. Het engagement van Cameron tegen Gaddafi gold als een riskante stap – er bestond veel scepsis onder Britse politici en militairen. Nu Libische rebellen Tripoli hebben bereikt, waakt Cameron ervoor een triomfantelijke indruk te wekken. Dit is geen ‘Falklands moment’ voor Cameron, schrijft BBC-journalist James Landale. Cameron legde gisteren voor de camera’s bij Downing Street 10 de nadruk op de „instabiele” situatie in Libië. Toch verwees hij ook naar de Britse rol: „Dit is niet onze revolutie geweest maar we kunnen trots zijn dat we ons steentje hebben bijgedragen.”

In de ogen van Britse kranten is het Sarkozy die nu weer de show steelt met Libië, met het organiseren van een top in Parijs volgende week.