Bestaat er een prof. mr. dr. ir.?

Frank Alserda uit Groningen wil weten of er iemand rondloopt die alle titels mag voeren. „Bijvoorbeeld een prof. mr. dr. ir. Jansen?”

‘Laboratorium prof. dr. mr. ir.’, stond op de deur van de jongenskamer van Harry Mulisch. Maar dat telt niet.

Googlen levert maar één echte hit op. Prof. mr. dr. ir. Sicco C. Santema. Leeftijd: 51 jaar. Hoogleraar aan de TU Delft én directeur/oprichter van een adviesbureau. En getrouwd, én vier dochters.

Geen wonder dat zijn secretaresse vraagt later terug te bellen. Santema is nog even in bespreking. „Hij is een drukbezet man.”

Even later neemt de prof. mr. dr. ir. zelf de telefoon op. „Zeg maar gewoon Sicco.”

Voor zover hij weet – en hij houdt het best een beetje in de gaten – is Santema inderdaad de enige in Nederland die zoveel verschillende titels voert. Mensen met vier titels zijn er wel meer, maar dan zitten er dubbelingen tussen, zoals tweemaal ingenieur.

Of hij er wat mee opschiet, al die titels? „Wel zodra je met ambtenaren te maken hebt, haha.” Maar behalve soms iemand imponeren brengt het Santema weinig. „Belangrijker is wat je te vertellen hebt.” Bovendien: hij weet niet beter, het hele rijtje staat al twintig jaar voor zijn naam.

Met hard werken zijn deze titels best te halen. Santema begon zijn carrière in 1979 met een studie rechten in Tilburg en technische bedrijfskunde in Eindhoven. Zo verzamelde hij in 1985 de ‘ir.’ en in 1987 de ‘mr.’. De titel ‘dr.’ ontving hij in 1991 na een proefschrift over kapitaalgoederen. Een jaar later mocht hij ook ‘prof.’ voor zijn naam zetten, Santema bleek de enige kandidaat voor een vacature als deeltijd hoogleraar Industriële Marketing aan de TU Delft.

Even was Santema op zijn 31ste de jongste hoogleraar van Nederland. Helaas nam een 26-jarige econometrist die titel al na zes maanden over. Wie? „Dat heb ik weggestopt.” Heeft Santema wel genoeg kunnen leven? „Jazeker.”

Het meest trots is hij op zijn ingenieurstitel; hij houdt van een technische omgeving. Moeilijkst te behalen was zijn doctorstitel. „Ik werkte bij Shell en moest in mijn vrije tijd promoveren. ‘Als ik er niets van merk, vind ik het prima’, zei mijn baas.”

Santema beschikt ook over een rijbewijs, paspoort en vaarbewijs.

Freek Schravesande

    • Freek Schravesande