Afgebrand bedrijf in Moerdijk is bankroet

Het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk is failliet. De rechtbank in Breda heeft vanochtend het faillissement uitgesproken. Het faillissement was door het bedrijf zelf aangevraagd. Een grote brand legde op 5 januari dit jaar het verpakkingsbedrijf in chemische stoffen in de as. Het bedrijf had ongeveer vijftig mensen in dienst. Enkele maanden geleden al waren er daar nog maar achttien van over.

Morgen verschijnen verschillende rapporten over de brand, die tot consternatie en paniek in Nederland leidde, vooral door de giftige rookpluim die over een groot deel van het land trok. Ook ontstond opwinding over verontreinigd bluswater.

Het optreden van de brandweer is de afgelopen maanden gekritiseerd. Er was onvoldoende mankracht en materieel op het industrieterrein Moerdijk. Ook zou de brandweer verkeerd hebben geblust. Volgens directeur Spiering van Chemie-Pack weigerde de brandweer te handelen volgens de eigen instructies, die onder meer bepaalden dat een chemische brand niet met water maar met schuim dient te worden geblust.

Volgens het Openbaar Ministerie lag de oorzaak van de brand vermoedelijk in het gebruik van een gasbrander, waarmee op die woensdagmiddag in januari een bevroren pomp werd ontdooid.