Aanhang Gaddafi biedt heftig verzet

A rebel fighter is pictured in Tripoli, on August 23, 2011. Libyan rebels declared the Kadhafi era over after storming Tripoli, but one of the veteran strongman's sons insisted the battle was far from done as he defiantly refuted reports of his arrest. AFP PHOTO/FILIPPO MONTEFORTE AFP

De Libische opstandelingen, die gisteren in hoog tempo op een overwinning tegen het bewind van de Libische kolonel Moammar Gaddafi leken af te koersen, zijn het afgelopen etmaal op veel meer verzet gestuit dan ze aanvankelijk hadden gedacht. Aan het begin van de middag was de strijd in Tripoli nog hevig.

Een ernstige tegenslag was met name dat vannacht bleek dat Seif al-Islam, de zoon van Gaddafi die tot voor kort door velen als zijn opvolger werd gezien, op vrije voeten verkeert. Dit ondanks het feit dat de opstandelingen en het Internationaal Strafhof in Den Haag, dat hem verdenkt van misdaden tegen de menselijkheid, gisteren nog hadden verklaard dat hij was gearresteerd. Een tweede zoon van Gaddafi, Mohammed, die onder huisarrest was geplaatst, bleek eveneens te zijn ontsnapt.

Uitdagend bood Seif al-Islam journalisten een autotocht aan om te laten zien dat Tripoli nog onder controle van troepen stond die loyaal zijn aan zijn vader. „We hebben de ruggegraat van de rebellen gebroken”, zei hij. „Het was een val. We hebben ze in problemen gebracht, dus we winnen.” Het Internationaal Strafhof wenste hij naar de hel.

Vanmorgen laaiden de gevechten in Tripoli wederom op. In verschillende delen van de hoofdstad werden sluipschutters gesignaleerd.

In het nieuws: pagina 4-7