Zware straffen in Iran voor wandelaars uit VS

De twee wandelaars, die in 2009 werden gearresteerd, hebben ieder in totaal acht jaar celstraf gekregen.

Een Iraanse rechter veroordeelde de twee Amerikaanse staatsburgers, Shane Bauer en Josh Fattal, zaterdag tot drie jaar cel voor het illegaal oversteken van de Iraanse grens. Daarnaast krijgen de twee, die naar eigen zeggen destijds per ongeluk vanuit Irak op Iraanse bodem waren terechtgekomen, nog eens vijf jaar cel wegens spionage.

Na aftrek van het voorarrest moeten Bauer en Fattal nog een straf van zes jaar uitzitten. Hun advocaat heeft aangekondigd in beroep te zullen gaan tegen het vonnis. Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei gisteren dat ze diep teleurgesteld is over de opgelegde straffen.

Een derde verdachte, Sarah Shourd, de verloofde van Bauer, werd in september 2010 op humanitaire gronden vrijgelaten op borgtocht van 500.000 dollar (367.000 euro) en keerde toen meteen terug naar huis. Zij kwam in mei niet opdagen voor haar proces in Iran.

Bauer, een freelance journalist die vloeiend Arabisch spreekt, verhuisde in 2008 naar de Syrische hoofdstad Damascus, waar hij samenwoonde met Shourd, een lerares, schrijfster en mensenrechtenactivist. De twee ontmoetten elkaar tijdens demonstraties in de Verenigde Staten tegen de oorlog in Irak. De derde verdachte, Fattal, een milieuactivist en leraar, reisde in 2009 naar Damascus om zijn vrienden te bezoeken. Het drietal besloot een weekje door Iraakse Koerdistan te reizen. Tijdens een wandeling langs de grens werden ze gearresteerd door Iraanse militairen. De vrienden hebben altijd volgehouden per ongeluk in Iran te zijn beland. (BBC, NRC)