'WikiLeaks- documenten vernietigd'

Voormalig WikiLeaks-woordvoerder Daniel Domscheit-Berg heeft duizenden nog ongepubliceerde documenten van WikiLeaks gewist. Dat heeft hij gezegd in een interview met Der Spiegel.

Domscheit-Berg nam de documenten mee nadat hij met ruzie vertrok bij WikiLeaks en de concurrerende website OpenLeaks oprichtte. WikiLeaks-oprichter Julian Assange heef de documenten sindsdien teruggevorderd. Volgens Domscheit-Berg heeft hij de documenten vernietigd om te zorgen dat de klokkenluiders die ze afstonden geen gevaar zouden lopen. WikiLeaks gaf dit weekend een verklaring uit, waarin Domscheit-Berg wordt beschuldigd van diefstal en afpersing.

Het zou onder meer gaan om de ‘no-fly’-lijst van de VS, met burgers die vanwege terreurverdenking niet mogen vliegen, en informatie over twintig extreemrechtse organisaties. Domscheit-Berg wil dit niet bevestigen.