Westbroek ster op gracht

Prinsengrachtconcert Amsterdam. Gehoord: 21/8. ***

Het Prinsengrachtconcert weet al jaren een balans tussen uitersten te bewaren. Enerzijds is het een sfeervol, gratis en laagdrempelig openluchtconcert voor een paar duizend aanwezigen op bootjes en bruggen, anderzijds een door de AVRO minutieus georganiseerde tv-show met bobo’s op het ponton en driekwart miljoen kijkers. Of de muziek daadwerkelijk doel treft, hangt in grote mate af van de communicatieve vaardigheden van de jaarlijkse ster.

Bij de dertigste editie stonden zelfs drie solisten centraal, waardoor de programmering nog sterker een potpourri werd. Na een onopmerkelijk voorprogramma van violist Tim Kliphuis & Friends, wist het Nederlands Blazersensemble met opwindend samenspel wél een feestsfeer te creëren. Cellist Pieter Wispelwey voegde zich bij de blazers met een sombere prelude en koddige polonaise van Chopin in arrangement.

Ook pianist Ronald Brautigam soleerde vlijtig in muziek van Beethoven en Mendelssohn. Maar de echte ster was toch sopraan Eva-Maria Westbroek. Haar vibrato was wat zwaar voor het intieme Ave Maria uit Verdi’s Otello, maar met een ontroerend zwoele laagte en trefzekere uithalen ontlokte ze een groot bijval van scheepstoeters. Ook indrukwekkend was een korte solo van Wispelwey: met een ragfijn gespeelde prelude van Bach kreeg hij de gracht bijna stil.

    • Floris Don