Vuelta: ritzege Sutton, Bennati in leiderstrui

Bennati dankt zijn koppositie aan de zege van zijn team Leopard-Trek in de ploegentijdrit zaterdag.

Christopher Sutton heeft gisteren de tweede etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De 26-jarige Australische renner van Team Sky was na 171 kilometer de snelste in Playas de Orihuela. Sutton klopte de Spanjaard Vicente Reynes (Omega Pharma-Lotto) en de Duitser Marcel Kittel (Skil-Shimano). De Italiaan Daniele Bennati (Leopard-Trek) nam de rode leiderstrui over van zijn ploeggenoot Jakob Fuglsang.

De koers werd gekleurd door een ontsnapping van vier man. Jesus Rosendo, Steve Houanard, Adam Hansen en Raborenner Paul Martens kregen een maximale voorsprong van zes minuten. Op het enige colletje van de dag kwam Martens als eerste boven, waardoor hij beslag legde op de bergtrui. Van de vier koplopers werd Hansen uiteindelijk als laatste teruggepakt. De renners van Leopard-Trek bepaalden in de slotkilometers het tempo in het peloton, maar werden verrast door een sterke spurt van Reynes. De Spanjaard werd vlak voor de finish echter nog gepasseerd door Sutton.

De overwinning in de ploegentijdrit, waarmee de Vuelta zaterdag opende, ging naar Leopard-Trek. De Luxemburgse ploeg legde de 13,5 kilometer lange tijdrit in Benidorm af in 16.30 minuten. De Deen Fuglsang, die als eerste van zijn ploeg finishte, mocht als eerste renner tijdens deze Vuelta de leiderstrui aantrekken.

Het Italiaanse Liquigas van Vincenzo Nibali, die vorig jaar de Vuelta won, werd op 4 seconden achterstand tweede. Met een zevende plaats was Skil-Shimano de beste Nederlandse ploeg. De Raboploeg eindigde teleurstellend als vijftiende. (Novum)