Voor 99 dollar is de HP-tablet wel een hit

Ze waren eerst niet aan de straatstenen kwijt te raken, maar vliegen nu de winkel uit: de TouchPads, de tablet pc’s die computerfabrikant HP als concurrent voor de Apple iPad op de markt had gebracht en nu radicaal dumpt.

HP maakte afgelopen week bekend dat het stopt met de productie van mobiele apparaten. Het technologiebedrijf heeft winkeliers toestemming gegeven het apparaat ver onder de kostprijs te verkopen: de goedkoopste versie met 16 gigabyte geheugen kost nu 99 dollar (68 euro), terwijl de aanvankelijke verkoopprijs 499 dollar was. Naar schatting zit er voor ruim 300 dollar aan hardware in het apparaat.

De versie van 32 gigabyte gaat voor 149 dollar weg en is ook al uitverkocht op www.bestbuy.com, de website van de elektronicaketen die onlangs klaagde over enorme voorraden onverkoopbare TouchPads.

HP’s strategiewijziging – het bedrijf trekt zich grotendeels terug uit de consumentenmarkt – kwam als een schok voor veel beleggers, die het aandeel in de verkoop deden. Het aandeel HP daalde tot onder de 50 dollar, terwijl het een maand geleden nog op ruim 70 dollar stond. Consumenten schrikken niet en zien de TouchPad wel zitten : voor een stuntprijs halen ze een collectors item in huis dat qua hardware sterke overeenkomsten met de populaire iPad vertoont maar waarvoor wel veel minder software beschikbaar is.

HP kocht voor zijn tablet pc’s en smartphones het bedrijf Palm vorig jaar voor 1,2 miljard dollar. Palm ontwierp het besturingssysteem WebOS, een concurrent voor Apple iOS en Google Android. Het was zelfs de bedoeling dat HP WebOS op zijn gewone desktops en laptops zou laten werken. Maar ook die divisie probeert het bedrijf nu zo snel mogelijk af te stoten. Het is nog onduidelijk wat er met Palm-erfenis gebeurt: vermoedelijk zullen de patenten op WebOS ook in de verkoop gaan.