VN: 600 doden in Zuid-Soedan in een week tijd

Het grote aantal doden in Zuid-Soedan valt vooral door onderlinge strijd van stammen om hun vee. Foto AP / Maggie Fick

Bij strijd tussen stammen in Zuid-Soedan zijn alleen al afgelopen week ongeveer 600 mensen om het leven gekomen. Dat hebben de Verenigde Naties vandaag gezegd.

Aanleiding voor het geweld in Zuid-Soedan, dat op 9 juli onafhankelijk werd van Noord-Soedan, is de concurrentiestrijd tussen verschillende stammen om de vruchtbare grond en het vee in het land. Vorige week zouden stammen vooral gevochten hebben om hun kuddes vee. De VN schatten dat alleen al de afgelopen dagen tussen de 26.000 en 30.000 stuks vee gestolen zijn.

Zuid-Soedan wordt al het hele jaar geplaagd door intern geweld. Persbureau AP schat het aantal doden dat dit jaar in het land viel door gewelddadige strijd tussen stammen op meer dan 3000.

Naast het interne geweld hebben de Zuid-Soedanezen ook te lijden onder het grensconflict met Noord-Soedan over de regio’s Abyei en Zuid-Kordofan. Afgelopen week nog wezen nieuwe satellietbeelden op de aanwezigheid van massagraven in Zuid-Kordofan.

    • Pim van den Dool