Uitgelicht

Leonardo DiCaprio als oplichter, in Catch me if you can. SBS6, 20.30u.

Film

Catch Me If You Can (Steven Spielberg, 2002, VS). Opgewekte mythologisering van de waargebeurde geschiedenis van meesteroplichter Frank Abagnale jr. die zich, nog voordat hij 21 werd, uitgaf voor piloot, dokter en openbaar aanklager en ruim een miljoen dollar aan valse cheques incasseerde. Spielbergs voornaamste doel lijkt minutieus en verlekkerd te laten zien hoe slim die man was. Leonardo DiCaprio als Abagnale, Christopher Walken als zijn tragisch-heroïsche vader en Tom Hanks als een berustende, saaie FBI-man. SBS6, 20.30-23.25u.

Highlander III: The Sorcerer (Andrew Morahan, 1994, Canada/Frankrijk/Engeland). Tweede vervolgfilm voert ten derde male, op de automatische piloot, Christopher Lambert ten tonele als onsterfelijke held die, reizend door de tijd, het al even onsterfelijke Kwaad (Mario Von Peebles) bestrijdt. Veel ontploffingen, vonkenregens en gevechten met magische zwaarden. RTL7, 22.00-24.00u.

Vendredi ou un autre jour (Yvan Le Moine, 2005, België/Frankrijk). Belgische Crusoë-variant verhaalt over een gevierd theateracteur (Philippe Nahon) die anno 1770 schipbreuk lijdt en aanspoelt op een onbewoond eiland. Zijn breed uitgemeten eenzaamheid wordt doorbroken met de komst van een spraakloze inboorling die hij Vrijdag noemt. Veel mooifilmerij. Bijrollen van Ornella Muti en Hanna Schygulla.TV5, 23.50-01.35u.

To Be Or Not To Be (Ernst Lubitsch, 1942, VS). Klassieke, destijds van slechte smaak beschuldigde zwarte komedie over een schmierende Poolse theatergroep die door slecht spel de nazi’s om de tuin leidt. In 1983 maakte Mel Brooks een verbazend letterlijke remake. Met Jack Benny, Carole Lombard en Robert Stack.Morgen, BBC 2, 12.40-14.15u.

Informatief

Wonderstuff. Serie over wetenschappelijke toepassingen in het huishouden. Jane Moore onderzoekt vandaag adhesie en cohesie. Wat is het goedje dat in secondelijm zit en waarom blijft verf op de muur zitten, maar ook: wat zit er in de antiaanbaklaag die een koekenpan een van de gladste oppervlakken ter wereld geeft?BBC 2, 20.00-20.30u.

Afrika hungert. De hongersnood die in de Hoorn van Afrika inmiddels elf miljoen mensen bedreigt, kondigde zich al een jaar geleden aan. Klimaatexperts waarschuwden voor de droogte, autoriteiten wachtten af en deden niets. Vier verslaggevers belichten vanavond in het epicentrum van de nood aan de hand van individuele gevallen de oorzaken en gevolgen van de ramp en gaan na waarom het zo ver heeft moeten komen. Antwoord wordt gezocht op vragen als: waarom wordt IFO, een noodopvang in de buurt van Dadaab (het grootste vluchtelingenkamp ter wereld) niet in gebruik genomen terwijl daar dagelijks vluchtelingen arriveren? Welke rol spelen de overheid, de bureaucratie en de corruptie in Kenia? ARD, 20.15-21.00u.

Extreme engineering: Turkey’s Deriner Dam. Film over de bouw van een stuwdam in het noordoosten van Turkije, in het dal van de Çoruh. Door deze rivier stroomt gemiddeld 3.000 kubieke meter water per seconde. Aan de bouw van de dam, die met een hoogte van 250 meter de (voorlopig) op twee na hoogste ter wereld zal worden, wordt al twaalf jaar gewerkt. Volgend jaar moet de dam af zijn. Bij de constructie is rekening gehouden met mogelijke aardbevingen. Turkije hoopt de opgewekte elektriciteit uit de waterkrachtcentrale naar Europa te exporteren.Discovery Channel, 21.00-22.00u.

Horizon: The nine months that made you. De Britse wetenschapper David Barker heeft een theorie ontwikkeld die stelt dat de negen maanden die elk mens na conceptie in de baarmoeder verblijft, van meer invloed zijn op de gezondheid, persoonlijkheid en het leven in algemene zin dan levensstijl of genetische bagage. Het heeft misschien zelfs invloed op toekomstig nageslacht. BBC 2, 22.00-23.00u.

Amusement

Classic Albums: Metallica. Metallica uit 1991 was het vijfde studio-album van de gelijknamige Californische heavymetalband. De plaat luidde een keerpunt in de carrière van de band in en werd een van de meest succesvolle metalalbums aller tijden. De plaat won een Grammy Award en er werden 20 miljoen exemplaren van verkocht. Voor het eerst liet de groep een wat andere sound horen: minder trash metal en meer commerciële heavy metal. Deze documentaire vertelt hoe dat zo gekomen is. Producer en bandleden demonstreren hoe een aantal van de gitaarstukken tot stand kwam en de band speelt een paar nieuwe versies van de nummers.Canvas, 21.15-22.05u.

De Dino Show. Serie komische programma’s met sketches (‘Help mijn man is John Williams’) en persiflages van en met Jandino Asporaat. Met als gasten deze week Sylvana, Efron Jackson Hooi en Francisco Elson. Ned.3, 22.25-23.00u.