Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Twee Europese titels amazone Cornelissen

Dressuuramazone Adelinde Cornelissen heeft gisteren haar tweede gouden medaille gewonnen op de EK in Rotterdam. Ze was in het Kralingse Bos in de individuele kür op muziek met een score van 88,839 procent veruit de beste. Cornelissen hield de Brit Carl Hester en Patrik Kittel uit Zweden ruim achter zich.

Zaterdag won Cornelissen al de Grand Prix Spécial. De Nederlandse titelverdedigster kwam met haar paard Jerich Parzival uit op een score van 82,113 procent. Ze bleef daarmee de Brit Carl Hester (Utophia) een half procent voor. Laura Bechtolsheimer (Mistral Hojris) legde beslag op de derde plaats, vóór de Duitser Matthias Rath met Totilas.

Cornelissen was na afloop zeer opgetogen over haar tweede gouden EK-medaille in één weekend. „Het klopte allemaal voor de volle honderd procent. Ik heb volgens mij nergens maar dan ook nergens een steekje laten vallen. Daarnaast was Parzival zeer scherp. Ik voelde dat hij met mij een topprestatie wilde gaan neerzetten.”

Cornelissen, die onder toeziend oog van koningin Beatrix, prinses Amalia en oud-premier Jan Peter Balkenende de proef aflegde: „Het rijden van deze kür was voor mij echt van de eerste tot en met de laatste seconde genieten. De kür liet zich als vanzelf rijden en ik ben dan ook dik tevreden met mijn score van 88.839 procent”, zei ze gisteren.

Cornelissen, oud-lerares Engels, wilde zichzelf geen favorietenrol voor de Zomerspelen in Londen 2012 aanmeten. „Dit is een graadmeter voor dit moment. En dat is fijn om te weten.”

Het optreden van de Duitser Matthias Rath en Totilas viel gisteren tegen. Rath eindigde als vijfde. Totilas won vorig jaar bijna alles met Edward Gal, zijn vorige berijder.