Tripoli viert feest - compound Gaddafi nog niet ingenomen

People celebrate the capture in Tripoli of Moammar Gadhafi's son and one-time heir apparent, Seif al-Islam, at the rebel-held town of Benghazi, Libya, early Monday, Aug. 22, 2011. Libyan rebels raced into Tripoli in a lightning advance Sunday that met little resistance as Moammar Gadhafi's defenders melted away and his 40-year rule appeared to rapidly crumble. The euphoric fighters celebrated with residents of the capital in the city's main square, the symbolic heart of the regime. (AP Photo/Alexandre Meneghini) Libiërs vieren de verovering van Tripoli en het gevangen zetten van Gaddafi's zoon Seif al-Islam, in het rebellenbolwerk Benghazi. Foto AP / Alexandre Meneghini

De Libische opstandelingen vieren feest in de hoofdstad Tripoli, terwijl Gaddafi’s strijdkrachten zich hebben overgegeven. Gaddafi zou bereid zijn om te onderhandelen over zijn positie.

Kort na middernacht werd de hoofdstad ingenomen en feest gevierd op het Groene Plein. De rebellen zwaaien met vlaggen van de oppositie. Er wordt geschreeuwd om het hoofd van Gaddafi.

Het militaire complex van Gaddafi is nog niet ingenomen. Wel vinden daar nog steeds hevige gevechten plaats. Via een woordvoerder laat Gaddafi weten dat hij bereid zou zijn om te onderhandelen. Het is onduidelijk of de Libische leider zich nog steeds schuilhoudt in zijn complex, of het land al is ontvlucht.

Tijdens de opmars ondervonden de rebellen geen noemenswaardige tegenstand. Volgens de rebellenbeweging heeft de militaire garde, die Gaddafi beschermt, zich overgegeven. De woordvoerder van Gaddafi ontkent die berichten. Twee zoons van de Libische leider zijn gevangengenomen, onder wie Seif al-Islam die werd gezien als mogelijk opvolger van zijn vader.

Gisteren werden nog audioboodschappen van Gaddafi uitgezonden op de Libische staatstelevisie.

“Ik ben bang dat als we niet handelen, Tripoli zal branden.”

“Er zal geen water, eten, elektriciteit en vrijheid meer zijn.” - Gaddafi

nrc.nl hield vannacht een liveblog bij over het innemen van Tripoli. Lees het verslag hier terug.

    • Marije Willems