Tripoli blijft onrustig, ‘weer zoon Gaddafi gepakt’

De rebellen vierden vandaag in Tripoli massaal het veroveren van grote delen van de hoofdstad op Gaddafi. Foto AP / Sergey Ponomarev

In Tripoli en de rest van Libië werd de hele middag nog hevig gevochten tussen rebellen en troepen van Gaddafi. De opstandelingen beweren intussen opnieuw een zoon van de Libische leider te hebben opgepakt.

Televisiestation Al Arabiya berichtte vanmiddag op basis van het hoofd van de Libische rebellenraad dat Saadi al-Gaddafi is opgepakt. De afgelopen dagen werden ook Mohammed en Saif al-Islam Gaddafi al gearresteerd door de rebellen. Hun laatste vangst, Saadi al-Gaddafi, is een voormalig aanvoerder van Gaddafi’s elitetroepen en was ook betrokken bij de huidige strijd tegen de rebellen.

De Libische opstandelingen, die zeggen dat ze het grootste deel van Tripoli in handen hebben, veroverden halverwege de middag het gebouw van de Libische staatstelevisie. De rebellen bestormden het gebouw naar eigen zeggen nadat ze de bewakers hadden doodgeschoten. De staatszender, Jamahiriyah genaamd, ging vervolgens op zwart. De staats-tv was één van de weinige middelen die Gaddafi nog had om zich in de strijd om Tripoli te mengen.

Ook elders in de hoofdstad en het land werd vanmiddag nog volop gevochten. Zo meldde tv-zender Al Arabiya dat rebellen en troepen van Gaddafi slaags raakten in het stadsdeel Sidi Khalifa in het centrum van Tripoli. De troepen die nog strijden voor Gaddafi zouden aangevoerd worden door een van zijn zoons. Eerder vandaag werd er vooral gevochten in de buurt van Gaddafi’s compound Bab al-Azizya, waar zijn zoon Al-Mutassim nog zou verblijven. Waar Gaddafi zelf verblijft is totaal onduidelijk.

De voorzitter van de Libische rebellenraad, Moustafa Abdel Jalil, zei vanmiddag te denken aan aftreden omdat hij zich zorgen maakt over wraakacties die bepaalde groepen rebellen zouden uitvoeren. Dat zei hij op een persconferentie in Benghazi. Abdel Jalil doelde op wraakacties tegen aanhangers of soldaten van Gaddafi. “Die zouden een reden voor mijn ontslag kunnen zijn”, aldus Abdel Jalil.

    • Pim van den Dool