Team Sky wint in Vuelta en Hamburg

De Britse wielerploeg Sky heeft gisteren twee belangrijke wedstrijden gewonnen. De Australische sprinter Christopher Sutton was in de tweede etappe van de Ronde van Spanje de snelste in een massasprint. Zijn Noorse ploeggenoot Edvald Boasson Hagen behaalde in Hamburg de winst in de Vattenfall Cyclassics.

Boasson Hagen (24) is na zijn twee ritzeges in de Tour de France bezig aan een sterk naseizoen. Vorige week versloeg hij in de Eneco Tour zelfs Philippe Gilbert. In de straten van Hamburg was de kopman van Sky in een sprint van het voorste deel van het peloton sneller dan de Duitser Gerald Ciolek en de Sloveen Borut Bozic van Vacansoleil. Maarten Tjallingii (Rabobank) probeerde in de voorlaatste kilometer te ontsnappen, maar werd door Team Sky achterhaald. Beste Nederlander was Michel Kreder (Garmin-Cervélo): tiende. Lars Boom werd elfde.

In de tweede rit van de Ronde van Spanje versloeg Sutton (26) na 174 kilometer in Playas de Orihuela de Spanjaard Vicente Reynes (Omega Pharma-Lotto) en de Duitser Marcel Kittel (Skil-Shimano). De Italiaanse sprinter Daniele Bennati (Leopard-Trek) eindigde als zesde en nam de rode leiderstrui over van zijn Deense ploeggenoot Jakob Fuglsang.

Leopard-Trek, zonder de broers Schleck maar met Fabian Cancellara, won zaterdag de ploegentijdrit. De Luxemburgse ploeg legde de 13,5 kilometer lange tijdrit in Benidorm af in 16.30 minuten. Het Italiaanse Liquigas van kopman Vincenzo Nibali, die de Vuelta vorig jaar won, werd op vier seconden achterstand tweede. Sky (met kopman Bradley Wiggins) kwam door pech niet verder dan de twintigste plaats op 42 seconden.

Met een zevende plaats was Skil-Shimano de beste Nederlandse ploeg. Rabobank eindigde als vijftiende. „Ik heb het niet snel over een ontgoocheling”, zei ploegleider Erik Dekker. „Maar dit is er toch echt een. En niet zo’n beetje ook.” Een dag later eindigde de Deen Matti Breschel als vijfde in de massasprint en veroverde de Duitse allrounder Paul Martens de bergtrui voor de Raboploeg.