Syrische president Assad maakt zich 'geen zorgen'

De Syrische president Bashar al-Assad maakt zich „geen zorgen” over de veiligheidssituatie in zijn land. Dat zei hij gisteren in een interview op de Syrische staatstelevisie. „Het ziet er misschien gevaarlijk uit, maar in feite kunnen we de situatie goed aan”, zei Assad.

Bij demonstraties tegen het bewind van Assad en de Baath partij zijn volgens de Verenigde Naties in de afgelopen maanden mogelijk ruim 2.000 mensen omgekomen.

De president noemde de druk uit de Verenigde Staten en Europa om af te treden „betekenisloos”. Volgens Assad kun je dat „niet vragen van een president die door zijn volk is gekozen”. Hij zei sancties – zoals een dreigende boycot door de EU van Syrische olie, waarover vandaag wordt overlegd – niet te vrezen: „We kunnen alle hulpbronnen en materialen krijgen die we nodig hebben.”

Assad herhaalde dat het bewind bezig is hervormingen door te voeren, dat nieuwe politieke partijen zullen worden toegestaan en dat in februari parlementsverkiezingen zullen worden gehouden. Maar volgens Assad zal geen enkele stap voor het Westen genoeg zijn.

Syrië heeft dit weekeinde een team van de Verenigde Naties toestemming gegeven om het land te bezoeken. Maar volgens de leden van de oppositie en een anonieme westerse diplomaat zijn eerst alle zichtbare bewijzen van het met geweld neerslaan van de straatprotesten verwijderd. „In Latakia worden al het glas en de stenen weggeveegd en het bloed van de starten geschrobd”, aldus de diplomaat.

Intussen zijn in Turkije leden van de Syrische oppositie bijeen om te proberen onderlinge tegenstellingen te overwinnen. (AP, AFP, Reuters)