Syriërs hopen op vonk Libië, Assads mannen schieten betoger dood

Een video die op 19 augustus op YouTube is geplaatst toont een lid van de Syrische veiligheidsdienst die een gearresteerde demonstrant in het gezicht schopt. Foto AFP

In een poging mee te varen op het momentum van de rebellen in Libië zijn duizenden anti-regeringsdemonstranten vandaag in heel Syrië de straat opgegaan. In Homs moesten de betogers dat bekopen met zeker één dode toen veiligheidstroepen zonder waarschuwing het vuur openden. Dit melden ooggetuigen aan persbureau AP.

Inwoners van Homs en verscheidene andere steden zijn woedend vanwege de uitlatingen die Bashar al-Assad gisteren deed in een televisie-interview. De Syrische president beloofde maar weer eens hervormingen, waaronder parlementsverkiezingen in februari, maar bleef erbij dat de onrust wordt veroorzaakt door gewapende bendes en islamitische militanten en niet door ware hervormingsactivisten.

Zoals verwacht namen de betogers hier geen genoegen. Mee gisteravond al gingen ze de straat op en scandeerden ze leuzen als “Gaddafi is gevlogen, Bashar jij bent de volgende!”. De oppositie heeft het vertrouwen in Assad verloren en noemde zijn beloftes mosterd na de maaltijd. Ze is van mening dat de hervormingsvoorstellen te weinig om het lijf hebben.

De verenigde Naties melden vandaag dat het totaal aantal doden sinds de opstand in Syrië begin nu is opgelopen tot 2.200.

Syriërs gingen gisteravond na de tv-uitzending met Assad de straat op:
http://youtu.be/naOluZI5Pcs

Massa’s vandaag weer op de been:
http://youtu.be/hbJPdzUaQAA