Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Storm Irene op weg naar Caribisch gebied

Workers of the Emergency Operation Center (COE) talk on the phone on August 21, 2011 in Santo Domingo. Dominican Republic's authorities declared red alert in 14 provinces and yellow alert in other 18 due to tropical storm Irene. Irene roared into the northeastern Caribbean Sunday with forecasters warning it could reach hurricane strength as it bore down on the Dominican Republic and quake-ravaged Haiti. AFP PHOTO / ERIKA SANTELICES
Workers of the Emergency Operation Center (COE) talk on the phone on August 21, 2011 in Santo Domingo. Dominican Republic's authorities declared red alert in 14 provinces and yellow alert in other 18 due to tropical storm Irene. Irene roared into the northeastern Caribbean Sunday with forecasters warning it could reach hurricane strength as it bore down on the Dominican Republic and quake-ravaged Haiti. AFP PHOTO / ERIKA SANTELICES Medewerkers van het crisiscentrum beantwoorden de telefoon in Santo Domingo. Foto AFP / Erika Santelices

Eilanden in het Caribisch gebied zetten zich schrap voor de komst van de tropische storm Irene. De storm heeft op verschillende plaatsen al voor harde windstoten en veel regenval gezorgd.

Meteorologen waarschuwen bovendien dat Irene kan uitgroeien tot een orkaan. Eerder werden op de Amerikaanse Maagdeneilanden bomen uit de grond gerukt en viel de stroom op veel plaatsen uit, zo meldt persbureau Novum.

Na Puerto Rico aangedaan te hebben, trekt Irene vermoedelijk verder richting Hispaniola, het eiland dat de Dominicaanse Republiek deelt met Haïti. In Haïti zijn nog altijd zeshonderdduizend mensen dakloos na de aardbeving van vorig jaar.

In de Puerto Ricaanse hoofdstad San Juan zochten mensen gisteren een veilig heenkomen in afwachting van Irene, die vermoedelijk voor zo’n 25 centimeter neerval zal zorgen. Op het vliegveld van Puerto Rico probeerden veel mensen nog van het eiland af te komen, maar veel vluchten waren al geannuleerd.

De autoriteiten van de Dominicaanse Republiek hebben verzekerd genoeg voedsel te hebben voor 1,5 miljoen mensen, mocht daaraan behoefte zijn. Bewoners van risicogebieden zijn inmiddels door militairen en reddingswerkers geëvacueerd.

Woordvoerder Rafael Nuñez:

“We hebben alle voorzorgsmaatregelen getroffen.”

Mogelijke richtingen die de storm op kan gaan. Beeld CNNMogelijke richtingen die de storm op kan gaan. Beeld CNN