Spiervertoon in jubileumshow Renz

Acrobate Tamara Khourchoudova. Foto Harry Klunder

Celebration, Circus Herman Renz. Gezien: 15/8 aan De Boelelaan, Amsterdam. Inl: www.renz.nl ****

Omdat een verre voorvader in 1911 een eigen circusje begon, viert Circus Herman Renz dit seizoen „honderd jaar circustraditie”. Celebration is daarom een jubileumshow, waarin het grootste reizende tentcircus van Nederland opnieuw uitblinkt in zijn specialisme: klassiek circus in de hedendaagse verpakking van geavanceerd theaterlicht en een weldadig hoog tempo dat de losse nummers als vanzelfsprekend tot één geheel maakt. Met eersteklas artiesten en een zevenmansorkest dat niet alleen kan schetteren als vanouds, maar dat op andere momenten ook een vette groove ten beste geeft.

Spagaten, salto’s en ander spiervertoon kenmerken de acrobatische nummers die dit jaar voornamelijk, in diverse combinaties, worden gepresenteerd door een groep Cubanen op topniveau. Naast hen treden ditmaal ook twee hoogst bezienswaardige hoogwerksters en een razendsnelle jongleur aan. Verrassend is verder het speelse samenspel van twee zeeleeuwen die telkens iets anders lijken te doen dan de dompteur hun opdraagt – een mooie tegenhanger voor het traditionele leeuwennummer dat vooral voorspelbaar is. Dieren hebben nu eenmaal minder kunstjes op hun repertoire dan mensen.

Een andere Renz-traditie zijn de huisclowns Milko en Frenky wier optreden echter zelden uitsteekt boven het kleuterpeil. In een circus dat het genre zo veel goed doet, zou zulke grofmazige grappenmakerij eigenlijk geen plaats meer moeten hebben.

Eén van de clownsnummers, waarin de publieksparticipatie de grootste attractie moet zijn, is bovendien letterlijk gekopieerd van een nummer dat hier vorig jaar al bij het Duitse circus Roncalli te zien was – maar toen met veel meer raffinement uitgevoerd.

Celebration staat nog tot 4 september op de huidige standplaats in Amsterdam en is tot eind dit jaar in de rest van het land op tournee. Daarna worden er weer voorbereidingen getroffen voor de show van volgend jaar – bij het 101-jarig bestaan.

    • Henk van Gelder