Rosenthal: volk heeft Gaddafi op de knieën gekregen

Een opstandeling in Libië vernielt een foto van Gaddafi. Foto Reuters / Bob Strong

“Om verder bloedvergieten te voorkomen moet Gaddafi de strijd staken”, dat stelt minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal in een verklaring. Rosenthal:

“De roep om vrijheid en democratie van de bevolking zelf, en geduld en volharding, hebben het regime van Gaddafi op de knieën gekregen. Het is nu zaak de democratische transitie zorgvuldig vorm te geven.”

Ook andere landen hebben laten weten dat de dagen van Gaddafi zijn geteld. De Italiaanse minister van buitenlandse zaken Franco Frattini zei het zo:

“De enige weg die Gadhafi moet bewandelen is die van overgave.”

De Britse premier David Cameron heeft laten weten dat Gaddafi moet “terugtreden” om “de strijd te stoppen”. Hij zou graag zien dat Gaddafi wordt berecht, maar dat is volgens hem aan de inwoners van Libië zelf.

Eerder al zei de Amerikaanse president Barack Obama vanaf zijn vakantieadres dat Libië ‘is weggeglipt uit de handen van een tiran’. Ook hij riep Gaddafi op zich snel over te geven om verder bloedvergieten te voorkomen. “De toekomst van Libië is nu in handen van het Libische volk”, zei hij. Hij beloofde nauw samen te zullen werken met de opstandelingen.

Rebellen veroveren Tripoli

De rebellen trokken Tripoli zondag al binnen. Volgens een Libische functionaris van de rebellen is ondertussen 95 procent van de hoofdstad veroverd. Bij zijn compound in de hoofdstad Tripoli wordt maandag hevig gevochten. Opstandelingen probeerden maandagochtend het complex binnen te dringen. Tanks kwamen het complex uit rijden en begonnen te schieten. In de buurt zijn al enige tijd geweerschoten en luide explosies te horen.

Twee zoons van Gaddafi zijn in handen van de rebellen gevallen. Het gaat om Seif al-Islam en Mohammed. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft laten weten maandag om uitlevering van Seif al-Islam te vragen. Hij en zijn vader worden verdacht van het plannen en deelnemen aan aanvallen tegen burgers toen de protesten tegen het regime net begonnen waren.

Minister Rosenthal verwelkomt de arrestatie van Seif al-Islam. “Leden van het Gaddafi-regime die verantwoordelijk zijn voor misdaden tegen de menselijkheid moeten zich verantwoorden voor het Internationale Strafhof.”

Nederland heeft de nationale overgangsraad van de rebellen in Libië in tegenstelling tot onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië niet erkend. Eerder zei een woordvoerder van Rosenthal dat Nederland geen regeringen, maar slechts staten erkent. Wel beschouwt Nederland samen met België en Luxemburg de overgangsraad als de ‘legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk’.

NAVO blijft actief

De NAVO heeft laten weten door te gaan met de luchtaanvallen en patrouilles zolang Gaddafi stand houdt. Ook de taken van Nederland in Libië zijn onveranderd en de Nederlandse F-16′s hebben tijdens de slag om Tripoli dan ook alleen hun gewone controle uitgevoerd en niet boven Tripoli gevlogen.

    • Lex Boon