Obama: situatie Libië onzeker, maar tijdperk-Gaddafi is voorbij

Obama gaf zijn verklaring over Libië vanavond vanaf zijn vakantieadres op het eiland Martha's Vineyard in Massachusetts. Foto Reuters / Kevin Lamarque

De situatie in Libië is nog steeds zeer onzeker, maar het is duidelijk dat de heerschappij van Gaddafi en zijn regime voorbij is. Dat zei president Obama vanavond in een audioboodschap vanaf zijn vakantieadres.

Obama sprak in de verklaring zijn bewondering uit voor de maandenlange “moedige” strijd van de Libische bevolking tegen de “brute tiran” Gaddafi. Voor de president vormt het uiteenvallen van Gaddafi’s regime het bewijs dat “menselijke waardigheid oneindig veel sterker is dan een dictator”. Hij verzekerde de Libiërs dat de VS een partner van hun nieuwe land zullen zijn en beloofde hulp op het humanitaire front.

De Amerikaanse president riep het leiderschap van de Libische rebellen op af te zien van wraakacties en geweld tegen medewerkers en aanhangers van Gaddafi. Obama prees ook de militaire acties van de NAVO van de laatste maanden:

“De internationale gemeenschap heeft laten zien waar we toe in staat zijn als we eenheid tonen. De NAVO is het meest capabele bondgenootschap ter wereld. De kracht komt van zijn vuurkracht, maar vooral van zijn democratische idealen.”

Luister hieronder een deel van Obama’s verklaring terug:

    • Pim van den Dool