Non-Harley-dag met veel nette mensen

De Harley-dag in Breda ging niet door, maar de motorrijders kwamen toch opdagen. Net als een hoop politie. De sfeer in de binnenstad was gemoedelijk.

Zo'n 300 Harleys toerden gisteren door de Bredase binnenstad. Foto WFA WFA105T:HARLEYRIJDERS POLITIEINZET BREDA:BREDA;21AUG2011-WFA01: Harleyrijders en politieinzet centrum Breda: BREDA; 21AUGUSTUS2011 - Ongeveer 250 tot 300 Harleyrijders zijn zondagmiddag toch naar het centrum van Breda getrokken. Eerder dit jaar werd de 23e grote Harleydag die zondag zou plaatsvinden afgelast vanwege angst voor ongeregeldheden tussen de motorclubs Satudarah en Hells Angels. De motorrijders hebben hun motor gestald aan de voet van de Onze Lieve Vrouwe Kerk en bezit genomen van de terrassen van de omliggende cafés. De sfeer is gemoedelijk en gezellig, aldus een woordvoerder van de politie. De politie inzet is groot en zichtbaar aanwezig, mensen die de binnenstad in willen worden gecontroleerd. WFA/str. Mischa RapmundWFA/mr/str.Mischa Rapmund WFA MISCHA RAPMUND

Het evenement ging niet door, maar de motorrijders hebben zich niet laten weerhouden. De organisatoren konden of wilden niet voldoen aan de almaar strengere eisen die de gemeente Breda stelde aan de jaarlijkse Harley-dag, die de afgelopen jaren vele tienduizenden bezoekers naar de stad trok. Niettemin verzamelden zich gisterochtend op verschillende plaatsen in en rondom de stad enkele honderden motorrijders.

In de Bredase bossen, bijvoorbeeld. Keurige mensen, zo op het oog. Verpakt in leer en suède, behangen met speldjes, en gestoken in een T-shirt met de tekst Harley-dag Breda 2011, waarbij het getal 11 is gevormd door het karkas van twee opgestoken middelvingers. Eronder de tekst The town where the freeway ends.... Het zijn tandartsen en slijters, medici, makelaars en it-specialisten.

„Door het verbieden van dit soort evenementen worden wij als criminelen weggezet, maar we zijn allemaal heel nette mensen”, zegt motorrijder Johan Ackermans.

De dames en heren laten zich een ontbijt bij café-restaurant De Kogelvanger smaken, poseren voor een foto waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat, en vertrekken met brullende motoren voor een 100 kilometer lange rondrit. Gadegeslagen door de politie, grootscheeps uitgerukt met platte pet, te paard, op de fiets, in busjes, op de motor. „Ik rijd op de motor en ik krijg ervoor betaald”, grijnst een agent.

Leden van de Bredase afdeling van de Harley Owners Group, een wereldwijde organisatie van Harley-rijders, leggen uit wat hen trekt in een Harley. „De liefde voor het merk”, zegt Ackermans. Een ander: „Je hebt twee soorten tweewielers: brommers en Harleys.” Voorzitter Ton van der Bijl: „Het gaat niet alleen om de motor, maar ook om het gevoel dat je samen rijdt.” Ackermans: „Een Harley trilt als een gek. Dat vinden veel mensen fijn. Ook al zijn er betere motoren op de wereld.”

Na de rondrit rijden ze de binnenstad van Breda binnen. Daarbij ontbreken de vrijwilligers van de organisatie die tot vorig jaar de motoren begeleidden. Wel worden de motorrijders voorzichtig toegesproken door toezichthouders van de gemeente Breda, en in het oog gehouden door een overmacht aan politie, die schijnbaar willekeurig passanten preventief fouilleert. „Dat moet wel, wij mogen niet alleen bepaalde groepen personen fouilleren”, verklaart een woordvoerder.

De sfeer is gespannen. Burgemeester Peter van der Velden heeft de binnenstad uitgeroepen tot „veiligheidsrisicogebied”. Dit na berichten, de afgelopen weken, dat vandaag wel eens zou kunnen uitdraaien op ruzies tussen rivaliserende motorclubs, met name Hells Angels en Satudarah. Leden van deze laatste club zouden zich „intimiderend” hebben gedragen in het Bredase uitgaansgebied. Ook waren er afgelopen week diverse berovingen in het stadspark, dat speelt ook een rol.

In cafés klinkt muziek van Creedence Clearwater Revival. Langs de terrassen wandelt burgemeester Van der Velden. Hij glimlacht naar de Harleys die stapvoets, maar luid brullend langs hem heen schuiven. De burgemeester wil er graag op wijzen dat deze zondag, door motorrijders bestempeld als „non-Harley-dag” erg gemoedelijk verloopt. „Het gaat allemaal in een prettige sfeer.”

Dat de Harley-dag dit jaar niet doorging, was een besluit van de organisatie zelf, benadrukt Van der Velden. Dat klopt; een half jaar geleden gooide de organisatie het bijltje erbij neer. „De nu vereiste maatregelen en de opstelling van de gemeente Breda druisen in tegen het open karakter en de doelstelling van de Harley-Dag Breda, namelijk om het negatieve beeld van motorrijders, met name Harley-rijders, weg te nemen en een gezellige Harley-familiedag te organiseren”, zo heette het.

Dat de binnenstad is aangewezen tot risicogebied, ook de komende weekeinden nog, heeft niet alleen bij de Harley-rijders negatieve reacties opgeroepen. Het doet afbreuk aan het imago van gastvrije stad en er wordt „een sfeer van angst” gewekt, zegt een ondernemer. „Waarom heeft Breda de teugels niet laten vieren?” Burgemeester Van der Velden: „Er waren signalen, dus ik moest mijn verantwoordelijkheid nemen en deze maatregelen treffen.”

De middag loopt ten einde. De dag is zó kalm verlopen dat de politie heeft besloten te stoppen met het fouilleren. „Er zijn nogal wat mensen die zeggen: moet dat nou? Of: waarom ik?”, aldus de politiewoordvoerder.

Op de terrassen zitten de motorrijders. Bezweet. „Het was heel warm onderweg”, zegt secretaris Rob Zoeteweij van de Bredase afdeling (chapter) van de Harley Owners Group. Ze drinken fris of een enkel glas bier. Niet te veel, want ze willen hun motor heelhuids thuisbrengen.

    • Arjen Schreuder