Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Zorg

Nederlander verdachte in Britse misbruikzaak

An illuminated heart is seen during the national memorial ceremony for the victims of the two July 22 attacks that killed 77 people in Oslo and on Utoeya island in Oslo August 21, 2011. Norway is holding a national ceremony of remembrance on August 21 for the 77 victims of worst attacks on the country since World War Two, as it tries to move forward and return to normalcy. REUTERS/Cornelius Poppe/Scanpix (NORWAY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST DISASTER) NO COMMERCIAL OR BOOK SALES. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES INNORWAY
An illuminated heart is seen during the national memorial ceremony for the victims of the two July 22 attacks that killed 77 people in Oslo and on Utoeya island in Oslo August 21, 2011. Norway is holding a national ceremony of remembrance on August 21 for the 77 victims of worst attacks on the country since World War Two, as it tries to move forward and return to normalcy. REUTERS/Cornelius Poppe/Scanpix (NORWAY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST DISASTER) NO COMMERCIAL OR BOOK SALES. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES INNORWAY REUTERS

Een 66-jarige man uit Amsterdam is afgelopen woensdag opgepakt op verdenking van het seksueel misbruiken van twee jongens op een Engelse kostschool. Dat hebben verschillende Britse media gisteren gemeld. Groot-Brittannië heeft om zijn uitlevering gevraagd. Het misbruik zou in de jaren zeventig en tachtig plaatsgevonden hebben op een school in Great Finborough. De verdachte was daar destijds wiskundeleraar. Na beschuldigingen van twee voormalige leerlingen is de man woensdag op verzoek van de Engelse autoriteiten opgepakt. Het is de derde arrestatie in de misbruikzaak. Vorig jaar werd het voormalige schoolhoofd veroordeeld tot 21 jaar cel. Hij had zich zeker aan vijftig kinderen vergrepen. (Novum)