Regime op laatste benen - geruchten over lot zoons Gaddafi

Libyan rebel fighters from Tripoli brigade deface a portrait of Libyan dictator Moammar Gadhafi in Tripoli, LIbya, Monday, Aug. 22, 2011. Libyan rebels claimed to be in control of most of the Libyan capital on Monday after their lightning advance on Tripoli heralded the fall of Moammar Gadhafi's nearly 42-year regime, but scattered battles erupted and the mercurial leader's whereabouts remained unknown. (AP Photo/Sergey Ponomarev)
Libyan rebel fighters from Tripoli brigade deface a portrait of Libyan dictator Moammar Gadhafi in Tripoli, LIbya, Monday, Aug. 22, 2011. Libyan rebels claimed to be in control of most of the Libyan capital on Monday after their lightning advance on Tripoli heralded the fall of Moammar Gadhafi's nearly 42-year regime, but scattered battles erupted and the mercurial leader's whereabouts remained unknown. (AP Photo/Sergey Ponomarev) Libische opstandelingen richten hun wapens op een portret van Gaddafi in Tripoli. Foto AP / Sergey Ponomarev

Er gaan allerlei geruchten over de zoons van Gaddafi en Obama noemt de situatie in Libië nog steeds heel onzeker.

Nrc.nl deed live verslag van de ontwikkelingen:

22.38 uur Wij gaan dit liveblog sluiten omdat de nieuwsstroom vanuit Tripoli en Libië aan het opdrogen is. Dank aan alle lezers voor de aandacht vandaag. Morgenochtend vanaf 6.30 uur brengt nrc.nl weer het laatste nieuws over de ontwikkelingen in de Libische hoofdstad.

22.29 uur En daar zijn dan toch de beelden. Een deel van de verklaring van Obama van eerder vanavond:

22.20 uur Een Reuters-journaliste vertelde de Amerikaanse publieke radio vanavond over de situatie in het Rixos Hotel in Tripoli, dat volgens haar nog altijd onder controle staat van troepen van Gaddafi:22.18 uur Wie zijn de Libische rebellen en wie gaan namens hen straks het nieuwe Libië besturen? Al Jazeera zette de vier belangrijkste gezichten op een rij.

22.13 uur In het Rixos Hotel in Tripoli zit op dit moment een groot aantal westerse journalisten vast dat door de gevechten rondom het gebouw het hotel niet kan verlaten. Televisiezender Russia Today sprak met een Franse journalist die momenteel in het hotel verblijft:

http://www.youtube.com/watch?v=cJa8nN7kFyQ

22.08 uur Een Amerikaanse defensiefunctionaris bevestigt dat de Scudraket die vanuit Sirte werd gelanceerd en door de NAVO uit de lucht is geschoten, is afgevuurd door het leger van Gaddafi. Meer details over de aanval heeft hij niet, ook niet over wat het doel van de raketaanval geweest kan zijn. (Reuters)

21.54 uur En ook Al Jazeera stelt zich in onderstaande reportage de vraag die iedereen zich nu stelt: waar in hemelsnaam is Moammar Gaddafi?

21.42 uur Het regime van Gaddafi lijkt militair gezien nog niet geheel verslagen. Al Jazeera berichtte zojuist dat de NAVO een Scudraket ondergeschept heeft die zou zijn afgeschoten in de Libische stad Sirte, de geboorteplaats van Gaddafi.

21.41 uur Onderstaande YouTube-video zou beelden tonen van rebellen die de woning van Gaddafi’s dochter Aisha bestormen. (Al Jazeera)

21.16 uur Onze correspondent in Tripoli, Thomas Erdbrink, vertelde eerder vanavond aan de NOS waar Moammar Gaddafi zich schuil zou kunnen houden:

21.10 uur Voor wie de hele tekst van Obama’s verklaring over Libië terug wil lezen: de collega’s van Foreign Policy hebben hem op de eigen site gepubliceerd.

21.08 uur Tijd voor een paar goede grappen over Gaddafi. De Amerikaanse komiek Andy Borowitz twitterde er vanavond een aantal:

Twitter avatar BorowitzReport Andy Borowitz #LIBYA: Aides to #Gaddafi say he is becoming so disconnected from reality he may soon run for the Republican nomination.
Twitter avatar BorowitzReport Andy Borowitz BREAKING: Gaddafi Cancels FourSquare Account #Gaddafi #Libya #FourSquare
Twitter avatar BorowitzReport Andy Borowitz Michele Bachmann: “The Libyan people have greeted us as Labradors.” #Libya #Bachmann #TeaParty #Labradors

21.05 uur Spanje wil dat de VN-Veiligheidsraad met een nieuwe resolutie over Libië komt die onderschrijft dat er een nieuw tijdperk aanbreekt in het land en dat het met het regime van Gaddafi gedaan is. (AFP)

20.58 uur Waar zit Gaddafi en hoe zit het op dit moment met al z’n zoons? De NOS zet het in onderstaande video op een rijtje:

20.55 uur Onze VS-correspondent Guus Valk geeft snelle duiding bij de verklaring van Obama in zijn laatste tweet:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama schrijft verantwoordelijkheid val Gaddafi volledig op conto van rebellen. Hoffelijk, of een signaal dat VS handen van Libië aftrekken?

20.43 uur Luister hieronder een deel van Obama’s verklaring terug:

20.41 uur Lees meer over Obama’s verklaring over Gaddafi en Libië in ons aparte nieuwsbericht.

20.38 uur De Amerikaanse president riep het leiderschap van de Libische rebellen op af te zien van wraakacties en geweld tegen medewerkers en aanhangers van Gaddafi. Obama prees ook de militaire acties van de NAVO van de laatste maanden

20.31 uur Obama sprak in de verklaring zijn bewondering uit voor de maandenlange strijd van de Libische bevolking, die hij “buitengewoon” noemde. Hij verzekerde de Libiërs dat de VS een partner van hun nieuwe land zullen zijn en beloofde hulp op het humanitaire front.

20.29 uur De situatie in Libië is nog steeds zeer onzeker, maar het is duidelijk dat de heerschappij van Gaddafi en zijn regime voorbij is. Dat zei president Obama zojuist in een audioboodschap vanaf zijn vakantieadres.

20.18 uur De maandenlange gevechten in Libië hebben veel geëist van de inwoners, ook in psychisch opzicht. Time Magazine maakte een reportage over de mentale tol van de Libische oorlog:

20.14 uur De Libische rebellen claimen, net als gisteren overigens, het internationale vliegveld bij Tripoli onder controle te hebben. (Al Arabiya)

20.07 uur Abdullah al-Senussi (zie 19.43) is net als Moammar Gaddafi en diens zoon Seif al-Islam door het Internationale Strafhof aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid. Het hof laat weten dat stabiliteit in Tripoli nu op de eerste plaats komt, strafvervolging komt nu even op de tweede plaats.

20.03 uur Jonathan Head van BBC News vanuit Misrata over hoe Gaddafi’s troepen de hoofdweg van rebellenbolwerk Misrata naar Tripoli afgesloten houden en zo bevoorrading van de opstandelingen in de hoofdstad bemoeilijken:

Misrata has sent boatloads of its fighters to support the uprising in Tripoli. But most of its forces are unable to get there because the road is still blocked by determined resistance from Gaddafi loyalists. Opening the road between the two cities would allow much need supplies into the capital and secure the opposition’s hold on western Libya. It is hoping that the news from Tripoli will persuade the remnants of the old regime to give up the fight and avoid more casualties.

19.43 uur Twee lichamen zijn gevonden die zouden kunnen zijn van Moammar Gaddafi’s zoon Khamis en hoofd van de inlichtingendienst Abdullah Senussi, getrouwd met een zus van Gaddafi’s huidige vrouw. (Al Jazeera)

Khamis gaf leiding aan elitetroepen die de Khamis Brigade werden genoemd en als hoofdtaak hadden Tripoli te verdedigen, maar zij werden gisteren overlopen door de rebellen. Leden van de brigade zouden zich snel hebben over gegeven.

19.35 uur Nog even over Mohammed Gaddafi, die ontkomen zou zijn aan zijn huisarrest en gevlucht zou zijn met behulp van regeringstroepen. Mohammed werd gisteren gearresteerd en schijnbaar niet opgesloten maar onder een soort “huisarrest” geplaatst. Al Jazeera meldt op basis van “berichten” dat hij ontsnapt zou zijn. We wachten op bevestiging.

19.30 uur Nederland, België en Luxemburg hebben een gezamenlijke verklaring afgegeven:

“Gaddafi moet direct aftreden om zo verder bloedvergieten te voorkomen en plaats te maken voor een nieuw Libië. (Reuters)

19.28 uur Opnieuw duiken geruchten op over Moammar Gaddafi die niet meer in zijn compound Bab al-Aziziya zou zijn. Elaph, een online Arabische digitale krant vanuit Londen en Al Arabiya beweren dat Gaddafi in een ziekenhuis is in het district Tajoura, ten oosten van Tripoli. (BBC) Reuters meldt dat het Witte Huis geen bewijs heeft van dat Gaddafi Tripoli verlaten zou hebben.

19.22 ‘Zoon Mohammed ontsnapt’
Mohammed Gaddafi is ontsnapt uit zijn huisarrest. De zoon van Moammar Gaddfi zou hebben weten te ontkomen aan zijn gevangenschap met behulp van regeringstroepen. (Al Jazeera)

19.21 uur Hezbollah heeft het Libische volk gefeliciteerd met de “grote overwinning” nadat het merendeel van Tripoli door de rebellen is veroverd.

19.19 uur Het Internationaal Strafhof is in gesprek met de rebellen over uitleveren van Seif al-Islam. Meer gesprekken moeten volgens het hof volgen om te bepalen hoe die overdracht moet plaatsvinden. (Al Arabiya) De Overgangsraad zegt eerst te gaan stemmen of het wel overgaat tot uitlevering van de zoon van Moammar Gaddafi. (zie 18.50)

19.15 uur De Verenigde Staten zijn er nog niet over uit of het “experts” moet sturen naar Libië om te voorkomen dat terroristen munitie zoals luchtafweergeschut en raketten in handen krijgen. (AP)

18.53 uur Mitt Romney, de favoriet voor het winnen van het kandidaatschap namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen in de VS, heeft alvast een oproep voor de nieuwe regering van Libië:

“As a first step, I call on this new government to arrest and extradite the mastermind behind the bombing of Pan Am 103, Abdelbaset Mohmed Ali al-Megrahi, so justice can finally be done.”

18.50 uur De Libische Overgangsraad gaat een stemming houden over de uitlevering van Seif al-Islam aan het Internationaal Strafhof. De raad zegt “elke” beslissing te nemen volgens een stemronde onder de raadsleden. (Al Jazeera)

18.40 uur Situatie buitenlandse journalisten in ‘Gaddafi-hotel’ steeds zorgelijker
Matthew Chance zit in het Rixos hotel in Tripoli dat nog steeds in handen is van Gaddafi. De omstandigheden aldaar verslechteren snel:

Twitter avatar mchancecnn Matthew Chance All electricity down, running low on food and water. Sitting at #Rixos in the dark as bullets fly outside.
Twitter avatar mchancecnn Matthew Chance Mood in #Rixos much darker than before. Everyone really worried about what’s going to happen to us.
Twitter avatar mchancecnn Matthew Chance Fierce battle under way near #Gadhafi compound. Huge explosions, heavy machine-gun fire. #Rixos getting hit by stray bullets.
Twitter avatar mchancecnn Matthew Chance It’s no fun being stuck in one of #Gadhafi‘s few remaining strongholds. #Rixos gunmen now refusing to let us leave.

18.36 uur Matthew Price, BBC-journalist in Tripoli, meldt date r rook opstijgt vanaf Moammar Gaddafi’s compound. Rebellen en regeringstroepen zijn daar nog steeds in een strijd verwikkeld. Bij het hotel waar hij en vele andere buitenlandse journalisten zitten sinds de opstand begon, zijn de straten nog steeds in handen van Gaddafi gezinden.

De “premature vieringen van afgelopen nacht” hebben volgens Price gedurende de dag geen opvolging gekregen. Veel inwoners blijven nu binnen in afwachting van hoe lang de strijd om de hoofdstad gaat duren.

Price benadrukt dat niemand weet hoeveel wapens en munitie de rebellen nog hebben om de zwaar bewapende regeringstroepen bij het compound te bestrijden. Gaddafi staat bekend om het keihard terugslaan naar partijen die hem aanvallen, zegt de BBC-reporter. Hij sluit niet uit dat de Libische leider een tegenaanval beraamt.

18.31 uur AT5 heeft een reportage over Amsterdamse Libiërs die de hele dag achter de computer zitten om de laatste ontwikkelingen in hun vaderland te volgen:

18.28 uur Persconferentie Mustafa Abdel Jalil, oppositieleider Nationale Overgangsraad:

18.26 uur Oppositieleider Mustafa Abdel Jalil zegt dat Al-Saadi Gaddafi gisteren tegelijkertijd met de andere zoon Saif al-Islam is gearresteerd. Vandaag pas kwam het nieuws van de arrestatie van Saadi naar buiten.

Gaddafi’s zonen en dochter hebben allemaal een rol gespeeld in het regime van hun vader, dan wel op politiek vlak, dan wel op zakengebied. Saaid en zijn broers Mutassim en Khamis stonden allen aan het hoofd van militaire brigades.

Saif is net als Moammar Gaddafi door het Internationale strafhof in Den Haag aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid. Ook zoon Mohammed is al gearresteerd. (AP)

18.18 uur De pro-Gaddafizender Al-Urubah citeert “ooggetuigen” die beweren dat nog meer dan 90 procent van Tripoli in handen is van het regime. (BBC)

18.11 uur De Verenigde Arabische Emiraten hebben de Libische rebellen gefeliciteerd met hun opmars tot in Tripoli. Abu Dhabi erkende de Libische Overgangsraad in juni als vertegenwoordiger van het Libische volk.

18.07 uur ‘Ze kunnen zijn bloed wel drinken’ De steun aan Kadhafi brokkelt steeds verder af, sterker nog, wie van zijn vrienden zijn er nog over? Een rondje langs correspondenten. Om te beginnen in Afrika, NRC-correspondent Koert Lindijer praat via de telefoon met de NOS Radio over wat de opties buiten Libië zijn voor Gaddafi:

18.02 uur Rob Crilly, Brits journalist in Benghazi over de regeringsplannen van de Overgangsraad:

Twitter avatar robcrilly Rob Crilly Still frustratingly little detail on how the rebels plan to govern and when they’ll go to Tripoli #libya

17.59 uur ‘Tweespalt onder opstandelingen?’
Chris Stephen van The Guardian rapporteert vanuit Misrata dat de Nationale Overgangsraad, vooralsnog opererend vanuit Benghazi, probeert een divisie in Tripoli op te zetten. Het is echter de vraag of dit geaccepteerd zal worden door alle rebellen. Leden van de raad zijn afkomstig uit heel Libië om zo de indruk te geven van een breed samengestelde regering. Maar alle poppetjes zijn aangewezen door leider Mustafa Abdel Jalil en zijn medestanders in Benghazi. Volgens Stephen zou het zomaar kunnen zijn dat “veel delen van Libië”, waaronder Misrata en Tripoli, de raadsleden niet zullen erkennen om hen te vertegenwoordigen.

Het wantrouwen jegens Jalil zou voortkomen uit een moord op legerleider Abdel Fatah Younis die nooit is opgehelderd door de raad. Bepaalde rebellengroepen houden de Overgangsraad zelf verantwoordelijk en muitten eerder al aan de frontlinies. Aan Jalil de taak de verspreide opstandelingen in Tripoli onder een hoed te krijgen en tevens een mogelijk nieuw te formeren politieke stroming uit het bestaande regime het hoofd te bieden.

17.45 uur Ban Ki-moon geeft de rebellenraad zo een subtiel maar hard welkom in de internationale gemeenschap. Ook Saif al-Islam, Mohammed en Gaddafi’s derde zoon Saadi zullen dus niet in Libië maar in Den haag hun proces krijgen.

17.43 uur Ban Ki-moon bedient zich eerst van een aantal open deuren door Gaddafi op te roepen direct de macht over te dragen en verder bloegvergieten te voorkomen. De secretaris-generaal van de VN zegt dat het “cruciaal” is dat het conflict in Libië “nu eindigt” om te voorkomen dat er nog meer levens verloren gaan.

Ban wijst er tevens even op dat het de plicht van de internationale gemeenschap is de arrestatiebevelen van het Internationaal Strafhof in Den Haag op te volgen. Dat zal een reactie zijn op de wens van de Nationale Overgangsraad in Libië die vandaag zei te hopen Gaddafi in eigen land te berechten.

17.37 uur VIDEO: beelden van feestende rebellen eerder op de dag in Tripoli:

17.35 uur Gevechten in Sirte waar regeringsleden zich terugtrekken
Regeringsleden van Gaddafi’s regime zouden zich nu terugtrekken in de kustplaats Sirte (kaart), zo’n 450 kilometer ten oosten van Tripoli. Daar wordt nu hevig gevochten, meldt Mustafa Abdel Jalil, hoofd van de rebellenraad. Al Jazeera bevestigt dat de elektriciteit in Sirte is afgesloten en dat communicatielijnen buiten gebruik zijn. Onder meer de minister van Informatie Ali al Kilani zou zich in de stad bevinden.

17.30 uur Op dit moment spreekt secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon de media toe over de situatie in Libië.

17.29 uur Voor wie zich afvraagt waarom Berlusconi zo’n haast heeft met het om de tafel gaan met de Libische rebellen: Italië heeft flinke economische schade opgelopen door de onrust in Libië. Berlusconi leunde behoorlijk op gas- en olie-export vanuit Libië en onderhield een vaak controversiële relatie met Gaddafi. Op die manier was de stroom van immigranten richting Italië ook in de hand te houden.

In de loop van het conflict trok Berlusconi zijn handen steeds meer van het regime af en begon uiteindelijk openlijk de Nationale Overgangsraad van de rebellen te steunen. Hij riep Gaddafi opnieuw op het “zinloze verzet” te staken en het volk “verder verdriet” te besparen.

17.24 uur Ter illustratie van de dynamische situatie in Tripoli en onderschrift van de berichten dat de hoofdstad zeker nog niet is ontdaan van het regime, meldt een BBC-correspondent in het westen van Tripoli dat de rebellen terrein verloren hebben. Regeringstroepen zouden terrein gewonnen hebben dat eerder vandaag nog in handen was van de rebellen. De eenheid waarmee de correspondent reist is terug in de stad maar is enkele kilometers verder van het centrum verwijderd dan vanochtend.

17.17 uur Een eventuele “post-Gaddafi missie” in Libië zal geen deelname kennen van Amerikaanse troepen, meldt het Pentagon. Wel blijven de huidige surveillancemissies worden uitgevoerd in de komende dagen. (Reuters)

17.16 uur Het Pentagon gelooft niet dat Gaddafi Libië is ontvlucht. (Reuters)

17.15 uur De sluipschutters van Moammar gaddafi zitten verspreid over tripoli. Zelfs in delen van de hoofdstad die inmiddels in handen zijn van de rebellen is het niet 100 procent veilig. Terwijl de grondtroepen van het regime zich hebben teruggetrokken uit de meeste districten, zijn de ‘slapende cellen’ actief gebleven.

Bab al Aziziyah, het compound van Gaddafi, is een frontlinie die nog steeds in handen is van regeringstroepen. Al jazeera’s zeina Khodr doet verslag vanuit Tripoli:

17.11 uur Round-up Libië vandaag
Nrc.nl-redacteur Pim van den Dool heeft een round-up gemaakt van de gebeurtenissen in Libië vandaag.

17.09 uur De schijnbaar gearresteerde zoon van Gaddafi is de voormalig aanvoerder van het nationale Libische voetbalteam. Saadi was ook even actief in de Italiaanse Serie A. De BBC heeft een interactieve familiestamboom van de Gaddafi’s.

17.08 uur De Turkse minister van Buitenlandse Zaken reist morgen af naar Benghazi om een top van de Afrikaanse Unie bij te wonen. Hij zal daar Turkije vertegenwoordigen, maar ook de Libië Contactgroep die eerder dit jaar door Westerse en Arabische landen werd gevormd om de strategie met betrekking to Libië te bepalen. (BBC)

“Wat nu gebeurt in Libië is een les voor de leiders in de regio. Het toont aan wat er gebeurt als leiders niet luisteren naar hun volk. Ze kunnen niet aan de macht blijven.”

17.03 uur Silvio Berlusconi zal in de “komende dagen” een ontmoeting hebben in Italië met een van de leiders van de rebellenraad. (Reuters)

17.01 uur Meer over de zonen van Gaddafi. Hij heeft er zeven, waarvan in elk geval Seif al-Islam en Mohammed bevestigd zijn als gevangengenomen. Daar zou Al-Saadi nu aan zijn toegevoegd. De Libische leider heeft één dochter, Aisha.

16.58 uur ‘Opnieuw zoon Gaddafi opgepakt’
Saadi, een van Moammar Gaddafi’s zonen, zou zijn opgepakt. Dat tekent Reuters op uit een uitzending van Al Arabiya dat een woordvoerder van de Nationale Overgangsraad sprak.

16.55 uur NRC-correspondent Thomas Erdbrink vanuit Tripoli spreekt via de telefoon met de NOS. Hij zit in het hoofdkwartier van de rebellen in de hoofdstad. Hij zegt dat het onwaarschijnlijk is dat Gaddafi nog in zijn compound in de hoofdstad is. “Daarvoor zijn er te weinig veiligheidsmensen hier. Het is hier overigens te onveilig om te overnachten.”

16.51 uur Moammar Gaddafi kan zich in elk geval nog verheugen op de morele steun van Hugo Chávez. De Venezolaanse president hekelde de hulp van de NAVO aan Libische rebellengroeperingen in hun opmars naar Tripoli.

“De democratische regeringen van Europa - nou ja, niet allemaal, maar we weten wie het zijn – slopen Tripoli met hun bommen. En daartoe behoort ook de zogenaamde democratische regering van de VS. Gewoon omdat ze het willen, slechts omdat ze er zin in hebben.”

16.46 uur Al Jazeera sprak telefonisch met een rebel in Tripoli die zich Nasser noemt. Hij trok de hoofdstad binnen via het oostelijk gelegen district Tajoura en vertelt dat in het district Al Mansouria nog hevig wordt gevochten. De regeringstroepen zouden daar nog steeds over zwaardere artillerie beschikken dan de rebellen.

16.41 uur Al Arabiya weet dat er hevig gevochten wordt in het stadsdeel Sidi Khalifa in het centrum van Tripoli. De troepen die strijden voor Moammar Gaddafi zouden aangevoerd worden door een van zijn zoons. Ook zouden regeringstroepen in een vuurgevecht verwikkeld zijn met rebellen nabij de grens met Tunesië.

16.33 uur Directeur van Human Rights Watch Ken Roth betwijfeld of Gaddafi zich zal overgeven nu het Internationaal Strafhof weer in beeld is gekomen door de arrestatie van zijn zoon Seif al-Islam:

Twitter avatar KenRoth Kenneth Roth Anyone think Qaddafi would have given up earlier if not for ICC arrest warrant? Unlikely. Dictators generally cling to power til they can’t.

16.28 uur De Libische rebellenzender, die uitzend vanuit Doha, meldt dat pro-Gaddafi strijders zich onder hevig geweervuur terugtrekken richting Bishr (kaart), ten oosten van Brega. (BBC)

16.25 uur Minder dan een jaar geleden zag alles er nog anders uit. Foto genomen op een bijeenkomst van Arabische en Afrikaanse leiders in het Libische Sirte in oktober 2010. Links van Gaddafi de Jemenitische president Ali abdullah Saleh, rechts Hosni Mubarak en helemala links de toenmalige Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali.

Foto AFP / Khaled DesoukiFoto AFP / Khaled Desouki

16.19 uur De voorzitter van de Libische rebellenraad, Moustafa Abdel Jalil, denkt aan aftreden omdat hij zich zorgen maakt over wraakacties die bepaalde groepen rebellen zouden uitvoeren. Dat zei hij zojuist op een persconferentie in Benghazi. Abdel Jalil doelt op wraakacties tegen aanhangers of soldaten van Gaddafi. “Die zouden een reden voor mijn ontslag kunnen zijn”, aldus Abdel Jalil. (AFP)

16.17 uur ‘NAVO hielp rebellen op zee’
De zender Al-Jazeera meldde vanochtend dat er sterke aanwijzingen zijn dat de NAVO een grote rol had in de slag om Tripoli. Een hoge officier van de militaire raad in Misrata, het hoofdkwartier van de opstandelingen, heeft dat aan de zender bevestigd. De NAVO beweerde gisteren dat het bij haar mandaat blijft en dat is burgers beschermen en geen directe steun verlenen aan de opstandelingen.

16.14 uur Een woordvoerder van de opstandelingen licht het off-air gaan (zie 15.45) van Jamahiriyah, de Libische staatszender, toe. “De opstandelingen hebben het gebouw van de staatstelevisie bestromd nadat ze de soldaten die het bewaakten hadden doodgeschoten. De zender is nu in handen van de rebellen.” (Reuters)

16.09 uur Webredacteur Marije Willems klokt uit, het liveblog is vanaf nu in handen van collega Jules Seegers die vannacht met Peter van der Ploeg verslag deed van de ‘bevrijding’ van Tripoli.

Update 15.58 uur:

Update 15.57 uur: Onze correspondent in Libië Thomas Erdbrink beschrijft vandaag in NRC Handelsblad hoe de vreugde zich rond het Groene Plein in Tripoli mengde met de angst dat Gaddafi terugkomt. Erdbrink sprak met enkele rebellen in de hoofdstad:

“Ik had nooit gedacht deze dag mee te maken’, zegt Abdul Hamid, lid van een groep van vijftig rebellen die net op het Groene Plein is aangekomen, na een tocht over verduisterde wegen richting centrum. Een gigantische poster van de voormalige leider ligt smeulend aan de voeten van de 22-jarige student.

Verderop, bovenop de niet werkende fontein, staat een man met ontbloot bovenlijf te zwaaien met de rood-zwart-groene vlag van de rebellen. ‘Ik dacht dat ze zich dood zouden vechten’, zegt Adel Bibas, een zakenman, over de Gaddafi’s. ‘Dit is onze Onafhankelijkheidsdag.’”

Update 15.52 uur:

Twitter avatar libyanfsl Libya NFSL The battle for toppling regime is not over yet, Libyans will keep up the fight @ full speed til Gaddafi is captured #Libya

Update 15.49 uur: Egypte erkent de overheid van de Libische rebellen. (AFP)

Update 15.45 uur: De Libische staatstelevisie is uit de lucht. Volgens een woordvoerder van de rebellen is de staats-tv nu in handen van de opstandelingen. (Reuters)

Update 15.34 uur: Livebeelden vanuit Tripoli:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Update 15.27 uur: Volgens BBC-verslaggever Rana Jawad is het zeer onrustig in Tripoli en kun je je er moeilijk voortbewegen (BBC):

“It has been very hard for people to move around the city. There are many checkpoints, manned by local residents as well as armed fighters, every 150-200m. The rebels are trying to consolidate their grip on power but there are still battles raging on.”

Mensen zijn bang voor een bloedige eindstrijd, zo tekent Jawad op:

“People generally feel that the end game is near but there is some trepidation over where Col Gaddafi is, because we haven’t seen him in over two months. People were worried this battle would turn very bloody and they’re just waiting to say this is finally over. But it is not and we have to stress this now.”

Update 15.20 uur: De leider van de Libische rebellenbeweging hoopt dat ze Gaddafi levend te pakken krijgen. (AFP)

Libische opstandelingen stampen op de groene vlag die symbool staat voor het Gaddafi-tijdperk, vlakbij het rebellenhoofdkwartier in Tripoli. Foto AP / Sergey PonomarevLibische opstandelingen stampen op de groene vlag die symbool staat voor het Gaddafi-tijdperk, vlakbij het rebellenhoofdkwartier in Tripoli. Foto AP / Sergey Ponomarev

Update 15.07 uur: De Franse vertegenwoordiger van de Libische rebellenbeweging heeft gezegd dat er een kans bestaat dat Gaddafi’s zoon al-Islam veroordeeld wordt in Libië en niet wordt overgedragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. (Reuters)

“Alles is mogelijk, maar het is aan de Nationale Overgangsraad”, aldus de vertegenwoordiger.

Update 14.57 uur: De Afrikaanse Unie houdt een spoedbijeenkomst over Libië in Addis Abeba om 15.30 uur.

Update 14.56 uur: De Russische minister van Buitenlands Zaken hoopt dat een machtswisseling bloedvergieten in Libië voorkomt. (Reuters)

Update 14.49 uur: Eerder meldden wij dat een konvooi van de BBC was aangevallen. Hierbij zijn geen gewonden gevallen.

Update 14.46 uur: Berlusconi wil dat Gaddafi stopt met zijn “zinloze verzet” om de Libische bevolking verder geweld te besparen. (Reuters)

Update 14.42 uur: Volgens een gezant van de Libische rebellenbeweging worden Gaddafi-getrouwen niet per se uitgesloten van een nieuw te vormen overheid.

Update 14.34 uur: De Libische premier Al Baghdadi Ali al-Mahmoudi is gisteravond laat uitgeweken naar het Tunesische eiland Djerba.

“Hij (al-Mahmoudi) arriveerde gisteravond laat in een hotel in Djerba”, aldus één van de bronnen vandaag tegen persbureau Reuters. Volgens de bron was er een vijandige sfeer toen Libische anti-regeringssympathisanten uit de regio het hotel probeerden te bestormen. (Reuters)

Update 14.22 uur: Een schip dat in staat is om 300 buitenlanders te evacueren zal morgen aankomen in Tripoli. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vandaag gezegd. Doordat de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen in de stad is het nog onzeker of het schip morgen wordt toegelaten in de haven en of de potentiële passagiers nog steeds gered willen worden, aldus de organisatie. In totaal staan 5.000 mensen geregistreerd bij verschillende ambassades om geëvacueerd te worden. (Reuters)

Update 14.18 uur: De Libische premier al-Mahmoudi is gisteravond laat gearriveerd op het Tunesische eiland Djerba. Dat melden ooggetuigen en lokale bronnen. (Reuters)

Update 14.12 uur: Eén van de zoons van Gaddafi, al-Mutassim, is in het militaire complex Bab al-Azizya in Tripoli, die al geruime tijd onder vuur wordt genomen. (Al Arabiya)

Update 14.10 uur: Sarkozy heeft de troepen loyaal aan Moammar Gaddafi opgeroepen hun wapens neer te leggen. Daarnaast benadrukte hij dat Frankrijk de Nationale Overgangsraad blijft steunen in hun strijd. (Reuters)

Update 14.07 uur: Volgens de voorzitter van de Nationale Overgangsraad Mustafa Abdul-Jalil, weet niemand waar Gaddafi precies verblijft. (Al Arabiya)

Update 14.01 uur: De Libische premier en het hoofd van de Libische staats-tv zouden in Tunesië zitten (Al Jazeera)

Update 13.57 uur: Een groep Libiërs is de Libische ambassade in de Bosnische hoofdstad Sarajevo binnengedrongen. Zij gooiden portretten van kolonel Moammar Gaddafi uit het raam en hingen de driekleur van het Libische verzet uit. De ambassadeur is een aanhanger van Gaddafi en weigert te vertrekken. De Bosnische politie is het gebouw binnengegaan om de beide groepen uit elkaar te houden. (Novum)

Update 13.56 uur: De voorzitter van de Nationale Overgangsraad (NTC) zegt dat er niet wordt onderhandeld tussen de rebellen en het Internationaal Strafhof over Saif al-Islam, de gevangengenomen zoon van Gaddafi. (Al Arabiya)

Update 13.49 uur: Sarkozy nodigt het hoofd van Nationale Overgangsraad uit om naar Parijs te komen aanstaande woensdag. (Reuters)

Update 13.44 uur: Nieuwe beelden van de BBC onderstrepen dat de gevechten verre van voorbij zijn. Te zien is een rebellenkonvooi die onder vuur wordt genomen door anti-luchtafweergeschut, aan de kustzijde van Tripoli.

Update 13.35 uur: De rebellen hebben de macht over de Libische staatstelevisie genomen. Dat meldt de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Jeffrey Feltman tegen ABC. Het bericht kan nog niet worden bevestigd. (Reuters)

Update 13.30 uur: Samenvatting: Hoewel de Libische opstandelingen zeggen 95 procent van Tripoli in handen te hebben is de strijd nog niet gestreden. In de stad vinden nog steeds hevige gevechten plaats. Rondom het militaire complex van Gaddafi en de haven van Tripoli zijn tanks van het regime gestationeerd. Op verschillende plekken in de stad vormen sluipschutters een groot gevaar.

Ondertussen stellen Westerse leiders dat de dagen van Gaddafi zijn geteld.

Libische rebellen richten hun wapens op een foto van Gaddafi bij een controlepost in Tripoli. Foto Reuters / Bob Strong Libische rebellen richten hun wapens op een foto van Gaddafi bij een controlepost in Tripoli. Foto Reuters / Bob Strong

Update 13.16 uur: Volgens verslaggever Hans Jaap Melissen van de Wereldomroep is de situatie rondom de compound van Gaddafi “levensgevaarlijk”.

Update 13.06 uur: NOS-verslaggever Lex Runderkamp:

Twitter avatar LexrunNOS Lex Runderkamp Libiër ontmoet die ervaren heeft dat onze route veheel in handen van rebellen is. Fijn, hoeven we waarschijnlijk niet eindeloos door bergen

Terwijl twee uur geleden andere Nederlandse verslaggevers nog om moesten rijden:

Twitter avatar janeikelboom Jan Eikelboom Grensovergang op de kustweg nog steeds in handen van kadhafi. Wij gaan omrijden #libya #nieuwsuur

Update 12.56 uur:

Update 12.51 uur: De taken van Nederland in Libië zijn onveranderd en de Nederlandse F-16’s hebben tijdens de slag om Tripoli dan ook alleen hun gewone controle uitgevoerd en niet boven Tripoli gevlogen. (NOS)

Update 12.48 uur: Al Jazeera blikt alvast terug op de loopbaan van Gaddafi:

Een opstandeling in Libie vernielt een foto van Gaddafi. Foto Reuters / Bob StrongEen opstandeling in Libie vernielt een foto van Gaddafi. Foto Reuters / Bob Strong

Update 12.37 uur:
Cameron zegt dat Groot-Brittannië de bevroren Libische tegoeden binnenkort zal vrijgegeven om de rebellen in het land te helpen bij het herstellen van de orde. Volgens Cameron behoren de tegoeden toe aan de Libische bevolking.

Update 12.29 uur:

Twitter avatar AlexCrawfordSky Alex Crawford Sound of gunfire and shelling continues. Docs appeal for pressure on both sides to stop attacking the hospital. Horrendous conditions here

Update 12.25 uur: Ook de Britse premier David Cameron heeft laten weten dat Gaddafi moet “terugtreden” om “de strijd te stoppen”. Hij zou graag zien dat Gaddafi wordt berecht, maar dat is volgens hem aan de inwoners van Libië zelf. (Reuters)

Update 12.21 uur: De rebellen zijn in de buurt van het hoofdkwartier van Gaddafi, maar krijgen veel tegenstand. Dat meldt een van de rebellen aan Reuters.

“De situatie is niet stabiel. Overal wordt geschoten. De troepen van Gaddafi gebruiken tanks in de buurt van de haven en rondom het de compound van Gaddafi.”

Update 12.17 uur: Frankrijk wil zo snel mogelijk een bijeenkomst organiseren met internationale partners om de toekomst van Libië te bespreken. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppe, laten weten. (Reuters)

Update 12.14 uur: De NAVO heeft zojuist haar dagelijkse Operational Media Update gepubliceerd. Daaruit blijkt dat er gisteren 126 vluchten zijn uitgevoerd, waarvan 46 aanvalsvluchten.

Eerder liet de NAVO weten door te gaan met de luchtaanvallen en patrouilles zolang Gaddafi stand houdt.

Update 12.10 uur: “De roep om vrijheid en democratie van de bevolking zelf en het geduld en volharding van de Libiërs hebben het regime van Moammar Gadhafi op de knieën gekregen.” Dat stelt minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) in een verklaring.

Om verder bloedvergieten te voorkomen moet Gadhafi de strijd staken, stelt Rosenthal. “Het is nu zaak de democratische transitie zorgvuldig vorm te geven.”
“Leden van het Gadhafi-regime die verantwoordelijk zijn voor misdaden tegen de menselijkheid moeten zich verantwoorden voor het Internationale Strafhof.” De minister verwelkomt daarom de arrestatie van Seif al-Islam. “Het arrestatiebevel van het Internationale Strafhof wordt hiermee ingevuld. Het recht moet nu zijn loop krijgen.” (Novum)

Update 12.07 uur: Door gevechten met aanhangers van Gaddafi, zijn een “groot aantal” rebellen gedood, meldt een bron binnen de rebellen. (Reuters)

Update 11.58 uur: Aanhangers van Gaddafi zouden tanks in de buurt van de haven van Tripoli en de compound van Gaddafi hebben gestationeerd. De troepen in Tripoli worden geleid door Gaddafi’s zoon Khamis. (Reuters)

Update 11.40 uur: Libische opstandelingen onderhandelen met het International Strafhof over de overdracht van Kadhafi’s zoon Seif al-Islam. Hij werd gister gevangen genomen.(al-Arabiya)

Update 11.24 uur: Zolang Gaddafi stand houdt blijft de NAVO luchtpatrouilles uitvoeren. (AP)

Update 11.16 uur: Honderden opstandelingen bewegen zich richting het Groene Plein, meldt een verslaggever van Reuters.

Update 11.08 uur: Volgens de Libische zaakgelastigde in Londen hebben de opstandelingen 95 procent van Tripoli in handen. (AP)

Update 10.59 uur: EU-woordvoerder Michael Mann heeft laten weten dat de Europese Unie het overgangsbestuur in Libië zal helpen met de uitvoering van noodzakelijke hervormingen “in de komende maanden en jaren”. (AP)

Update 10.52 uur: Een woordvoerder van de opstandelingen laat aan CNN weten dat troepen van Gaddafi in de wijk Tajourah onderhandelen over een eventuele overgave.

Twitter avatar SaeedCNN Saeed Ahmed Rebel spokesman says Gadhafi forces in Tajourah neighborhood are negotiating w/ rebels in an attempt to turn themselves in #Libya

Update 10.49 uur:De verklaring van de secretaris-generaal van de NAVO, Anders Rasmussen, staat online. “De tijd is aangebroken om een nieuw Libië te creëren.”

Update 10.42 uur: “China respecteert de keuze van de Libische bevolking en verwacht een snelle terugkeer naar stabiliteit in Libië”, meldt de Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring op haar website. Ook vele andere landen hebben laten weten dat het tijd is voor Gaddafi om op te stappen. Al Jazeera zette alle reacties tot nu toe op een rij.

Update 10.39 uur: Een BBC-verslaggever werd vanmorgen onder vuur genomen door aanhangers van Gaddafi. Luister hier naar zijn verhaal. (BBC)

Update 10.32 uur: Volgens de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini, is het te laat voor Gaddafi om in ballingschap te gaan. Volgens hem is de enige oplossing dat hij wordt berecht bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. (Reuters)

Update 10.23 uur: De straten die eerst nog vol stonden met feestende mensen liggen er nu verlaten bij, meldt een verslaggever van Al Jazeera. De mensen zouden bang zijn voor de aanwezigheid van scherpschutters van het Gaddafi-regime. Die scherpschutters zouden ook de grootste uitdaging zijn voor de opstandelingen. (Al Jazeera)

Libische mannen omhelzen elkaar, even ten westen van Tripoli. Foto AP Libische mannen omhelzen elkaar, even ten westen van Tripoli. Foto AP

Update 10.10 uur: Nu de rebellen een groot deel van Tripoli hebben veroverd, daalt de prijs van ruwe olie. De verwachting is dat het land de export van olie weer zal hervatten als het regime gevallen is. De bijdrage van de Libische olie bedraagt minder dan 2% van de mondiale vraag, maar is van hoge kwaliteit waardoor het invloed heeft op de prijs. (AP)

Update 9.55 uur:Indien het regime van Gaddafi valt, zal Zuid-Afrika de rebellen voorlopig nog niet erkennen als de officiële leiders van het land. “Dat wordt een beslissing van de Libiërs zelf”, zo liet de minister van Buitenlandse Zaken van het land weten. (Reuters)

Update 9.49 uur: Volgens de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft het Afrikaanse land geen vliegtuig naar Libië gestuurd om Gaddafi op te halen. (Reuters)

Update 9.44 uur: De EU wil dat Gaddafi onmiddellijk aftreedt, zonder verdere “vertraging”. De unie werkt aan een post-Gaddafi plan.

Update 9.39 uur: De EU dringt er bij de rebellen op aan om verantwoordelijk te handelen en de Libische burgers te beschermen. (Reuters)

Update 9.35 uur: Alex Crowford, verslaggever van Sky News, was gisteren bij de rebellen op het Groene Plein. Zie hier.

Update 9.25 uur: Rebellenwoordvoerder Mohammed Abdel-Rahman, die in Tripoli is, waarschuwde dat de troepen van Gaddafi een gevaar blijven voor de opstandelingen zolang de Libische leider zich niet heeft overgegeven. (AP)

Update 9.21 uur: Groot-Brittannië dringt er bij de Nationale Overgangsraad op aan om de orde te bewaren en geen represailles uit te voeren. (Reuters)

Update 9.18 uur: De hevige vuurgevechten bij Gaddafi’s militaire complex wijzen erop dat zich daar belangrijke personen ophouden. (Al Arabiya)

Update 9.14 uur: Gaddafi houdt zich nog steeds schuil in zijn militaire complex nabij Tripoli. (AFP)

Update 9.06 uur: Onze correspondent Thomas Erdbrink was de hele nacht in Tripoli.

Update 9.04 uur: De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft gisteren de luchtaanvallen van de NAVO op Libië scherp veroordeeld. Volgens hem is het doel controle over de olie van het land te krijgen.
Chavez is een trouwe aanhanger van Gaddafi.

“Vandaag hebben ze ik weet niet hoeveel bommen laten vallen en ze vallen op schaamteloze en open wijze… op scholen, ziekenhuizen, woningen, werkplaatsen, fabrieken, landbouwgrond”, aldus Chavez. “Ze hebben Tripoli praktisch verwoest met hun bommen.”

Volgens de Venezolaanse president zoeken de Verenigde Staten en andere landen excuses om het land en zijn rijkdommen in te nemen. Chavez heeft de NAVO-aanvallen vaker veroordeeld en noemde de opstandelingen onlangs een ‘groep terroristen’. (Novum)

Update 8.59 uur: De NAVO was cruciaal voor de belangrijke stappen die de opstandelingen de afgelopen week hebben geboekt. Gisteren hebben NAVO-gevechtsvliegtuigen bombardementen uitgevoerd op Bab-al-Aziziya, het hoofdkwartier van Gaddafi, ten zuiden van Tripoli. (NRC)

Update 8.53 uur: Libische Amerikanen vieren feest bij het Witte Huis in Washington. (The Guardian)

Update 8.48 uur: Mahmoud Jibril van de Nationale Overgangsraad roept de rebellen op om mededogen te hebben met loyalisten van Gaddafi, wanneer zij worden opgepakt. (Al Jazeera)

“I call on your conscience, responsibility, to come to the fore to prevent you from taking any vengeance in these happy moments, or damaging property, or mistreating foreigners or prisoners.”

Update 8.44 uur:

Update 8.34 uur: De Australische premier Julia Gillard roept Gaddafi op om af te treden.
Australië was een van de eerste landen die de Verenigde Naties opriep om een no-fly zone boven Libië af te dwingen. (AP)

Update 8.32 uur: Het is druk op de autowegen richting Tripoli. Inwoners die de hoofdstad eerder ontvluchtten, proberen de stad weer in te komen. Mensen willen deelnemen aan het feest dat is losgebarsten op het Groene Plein. (AP)

Update 8.24 uur: Zwaar materieel is ingezet bij Gaddafi’s militaire complex. Daar vinden op het moment hevige gevechten plaats door de rebellen in een poging het complex te veroveren. Volgens rebellenwoordvoerder Mohammed Abdel-Rahman waren de tanks vanochtend gearriveerd bij het complex, ook wel bekend als Bab al-Aziziya. (Reuters)

Update 8.20 uur: Het laatste nieuws over de gevangengenomen zoons van Gaddafi: Saif al-Islam en Mohammad Gaddafi.
In een interview met Al Jazeera zei Mohammad na zich over te hebben gegeven:

“What’s happening in Libya is very upsetting. The killing between brothers, between Muslims, is something that saddens me.”