Lastras wint derde rit in Vuelta en pakt rode leiderstrui

Lastras balt zijn vuist nadat hij vanmiddag als eerste over de streep kwam in Totana. Foto AFP / Jose Jordan

Pablo Lastras heeft voor de derde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Spaanse renner van Movistar reed op de laatste klim van de 163 kilometer lange rit weg bij zijn drie medevluchters.

Lastras kwam vervolgens in Totana solo over de streep. Het is voor hem de derde keer in zijn carrière dat hij in de Vuelta een etappe wint. In 2002 kwam hij al twee keer als eerste over de streep.

Lastras neemt dankzij zijn ritzege de rode leiderstrui over van Daniele Bennati. De Fransman Sylvain Chavanel staat nu tweede in het algemeen klassement op 20 seconden. De Spanjaard Irizair van RadioShack staat derde op ruim een minuut.

De nieuwe klassementsleider reed bijna de hele dag samen met Chavanel (Quickstep), Irizar (Radioshack) en Vacansoleil-renner Ruslan Podgornyy aan de leiding. Aanvankelijk maakte ook Nicolas Edet deel uit van de kopgroep, maar de Fransman viel terug toen hij zich na een insectenbeet door de dokter moest laten behandelen.

Vlak voor de top van de Alto de la Santa, de laatste van twee beklimmingen van de derde categorie, ging Lastras er alleen vandoor. Hij hield aan de streep vijftien seconden over op de achtervolgers, van wie Chavanel de sprint won. Het uitgedunde peloton finishte op 1.43 minuten. Bauke Mollema was op de elfde plaats de beste Nederlander.

    • Pim van den Dool