Lagere olieprijs door strijd Libië

De prijs voor een vat olie (Brent) is vanochtend met 3 procent gedaald. Handelaren verwachten dat de val van het regime van Moammar Gaddafi in Libië nabij is. De stilgevallen olieproductie zou relatief snel op gang kunnen komen als de machtwisseling is voltrokken, verwachten beleggers. Een vat Brent-olie was vanochtend 107,12 dollar (74 euro) waard.

Vorige maand produceerde Libië 100.000 vaten olie. Voor het begin van de opstand in februari waren de Libische olievelden nog goed voor 1,6 miljoen vaten olie per dag.

Eind vorige week daalde de prijs van olie als gevolg van toenemende vrees dat de wereldeconomie een nieuwe recessie tegemoet gaat. Als fabrieken minder produceren en minder werknemers forenzen daalt de vraag naar brandstof.

Nederlandse huishoudens geven minder geld uit dan een jaar geleden. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekendgemaakt. In juni dit jaar besteedden huishoudens 0,9 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Ze gaven 3,4 procent minder uit aan goederen, maar compenseerden dat deels door 1,3 procent meer uit te geven aan diensten, meldt het CBS. „Aan goederen werd over de hele linie minder besteed”, schrijven de economen van het CBS.

Vorige week bleek dat de Nederlandse economie nauwelijks groeit. In het tweede kwartaal groeide de economie met 0,1 procent ten opzichten van het eerste kwartaal. Ook in de VS en de andere landen in de eurozone stokt de groei. De economie in Japan krimpt. Als gevolg van de slechte groeicijfers verwachten steeds meer economen dat een dubbele-dip aanstaande is.

Handelaren proberen te investeren in beleggingen die hun waarde behouden ondanks de sombere economische vooruitzichten. Vanochtend steeg de prijs van goud. Eén troy ounce – 31,1 gram – is 1.880 dollar waard. Aan het begin van de maand, voordat de Amerikaanse en Europese schuldencrisis over sloegen op de beurzen, was een troy ounce 1.650 dollar waard.