Kort nieuws Buitenland

Niet vijf maar vier doden Pukkelpop

Rotterdam. Het festival Pukkelpop heeft niet vijf, maar vier dodelijke slachtoffers geëist, melden Belgische media vandaag. In één van de ziekenhuizen waar slachtoffers van het noodweer donderdagavond waren opgenomen, werd een man die niet op het festival was aanvankelijk meegeteld. Hij was net vóór het drama in kritieke toestand opgenomen. Gisteren werd in een kerk tegenover het festivalterrein een gebedsdienst gehouden voor de slachtoffers van het noodweer. Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine was daarbij ook aanwezig en kreeg na afloop een applaus van de aanwezigen wegens zijn betrokkenheid. (NRC)

President Malawi stuurt kabinet weg

Johannesburg. Onder druk van nieuwe protesten heeft president Bingu wa Mutharika van Malawi afgelopen weekend zijn voltallige kabinet naar huis gestuurd. Hij bekleedt voorlopig zelf alle 42 ministersportefeuilles, meldde de staatsomroep. Bij demonstraties tegen toenemende repressie en het economisch beleid van Mutharika kwamen in juli negentien mensen om het leven. Vorige week verliep een ultimatum van de demonstranten. Ze willen dat de president uitleg geeft over zijn persoonlijke rijkdom, brandstof- en dollartekorten oplost en de relaties met donorlanden als Groot-Brittannië herstelt. Nieuwe betogingen werden echter opgeschort nadat de activisten hadden ingestemd met bemiddeling van de Verenigde Naties. (NRC)

Iraakse burgers gedood bij Turkse luchtaanval

Arbil. Bij een luchtaanval door het Turkse leger in het noorden van Irak zijn gisteren zeven Iraakse burgers omgekomen. Dat heeft de burgemeester van het dorp Qalat Dizah in het Kordische noorden van Irak gezegd. Het Turkse leger beschiet sinds vorige week doelen in het noorden van Irak waar strijders van de Koerdische PKK, die vecht voor meer autonomie voor de Koerdische minderheid in Turkije, zich schuilhouden. De beschietingen zijn een vergelding van een eerdere aanslag door de PKK op Turkse militairen. Bij de aanval van gisteren, op klaarlichte dag, werd een raket afgevuurd op een kleine vrachtauto met zeven inzittenden. Het Turkse leger heeft de aanval nog niet bevestigd. (Reuters)

Orkaan Irene op komst

San Juan. Voor het eerst dit seizoen heeft een tropische storm boven de Atlantische Oceaan zich tot een orkaan ontwikkeld. ‘Irene’ raast met windsnelheden tot 120 kilometer per uur in de richting van Puerto Rico en trekt daarna via Haïti en de Dominicaanse Republiek naar Florida. (Reuters, AP)