Kim per trein door Siberië

De gepantserde trein van Kim Jong-il rijdt momenteel door Siberië. Bij elk station op de route hangt de Noord-Koreaanse vlag naast de Russische. Gisteren kreeg de Noord-Koreaanse leider een stuk brood met zout van dames in klederdracht, voordat hij in een Mercedes naar een waterkrachtcentrale in de provincie Amur werd geleid.

Kim is in Rusland op uitnodiging van de Russische president Medvedev. Later deze week staat een ontmoeting van de twee gepland. Het is Kims eerste bezoek aan Rusland sinds 2002. Rusland wil graag energie leveren aan beide Korea’s, waarbij een gaspijpleiding door Noord-Korea moet lopen. En het stalinistische regime in Pyongyang wil graag uit de isolatie geraken die het vorig jaar zelf creëerde, met de beschieting van een Zuid-Koreaanse eiland en het tot zinken brengen van een Zuid-Koreaans korvet.

Gedwongen door grote economische zorgen haalt Kim de banden aan met zijn traditionele bondgenoten. In mei reisde Kim, zoals altijd in zijn eigen trein, naar China. (AP)