Israël en Hamas akkoord over bestand

Israël en de Palestijnse islamitische beweging Hamas zijn een staakt-het-vuren overeen gekomen na vijf dagen van geweld in de grensstreek. Dat meldden officiële bronnen.

Een functionaris die betrokken was bij de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse facties in Gaza zei dat de groep “een akkoord over een wapenstilstand heeft bereikt en dat het bestand is ingegaan”.

Volgens een Palestijnse functionaris heeft Hamas ingestemd met de wapenstilstand voor kleinere militante groepen die verantwoordelijk waren voor het grootste deel van de raketten die onlangs zijn afgevuurd op Israël.

Het geweld begon donderdag met een aanval op Israëliërs niet ver van de grens tussen Israël en Egypte. Daarbij kwamen acht Israëliërs om het leven. Zaterdag kwam bij een raketinslag nog een Israëliër om. Israël reageerde met luchtaanvallen, waarbij zeker vijftien Palestijnen, voornamelijk militanten, werden gedood.

Ondanks het feit dat een staakt-het vuren werd aangekondigd zijn de beschietingen tussen Israël en de Gazastrook vannacht doorgegaan.

    • Marije Willems