'Ik denk niet dat ze veel beter kan'

Afgelopen weekend kroonde Adelinde Cornelissen zich tot Europees kampioen dressuur. Drievoudig olympisch kampioene Ankie van Grunsven over de prestatie van Cornelissen.

Hoe schat u de prestatie van Cornelissen in?

„Adelinde was echt zeer goed afgelopen weekend. Vooral gisteren was ze top. Dat zie je ook aan de eindklassering. Als je bijna 89 procent haalt, is er weinig ruimte voor verbetering. Vijf punten voorsprong op de tweede, dan blink je echt uit. Het paard was ook echt in supervorm. Zaterdag was ze ook goed, maar vergiste ze zich op een bepaald moment in de oefening.”

In plaats van appuyementen liet ze haar paard toen galopwissels uitvoeren. Vanwaar die verstrooidheid?

„Dat weet ze zelf niet eens. Ik wijt het aan overconcentratie. Soms ben je zodanig geconcentreerd dat je met volle overtuiging de verkeerde oefening uitvoert. Het was geen ramp, ze had op de andere onderdelen genoeg punten gescoord. Iedereen die veel wedstrijden rijdt heeft dat wel eens. Ik heb het zelf ook een paar keer gehad.”

Hoe moeilijk is pieken in een sport als dressuur?

„Het vergt planning, je volgt je trainingschema’s en uiteindelijk hoop je dat het goed afloopt. Ervaring speelt daarin een grote rol, al is er ook een factor geluk. Adelinde heeft daarin in het verleden vaak pech gehad. Parzival is in volle voorbereiding eens gekwetst geraakt tijdens het transport. Dat kan je natuurlijk nooit uitschakelen. Als je een piek plant, zorgt dat onvermijdelijk voor druk. Je moet je eigen paard door en door kennen. Sommige paarden hebben nu eenmaal meer wedstrijden nodig om in hun ritme te geraken.”

Cornelissen is mede-eigenaar van Parzival. Hoe belangrijk is dat?

„Als je eigenaar bent van je paard, kan je zelf beslissen hoe je alles aanpakt. Adelinde is voor de helft zelf eigenaar, de andere helft is in handen van haar sponsor. Dat is een ideale situatie. Ik was zelf ook altijd eigenaar van mijn paarden. Dat geeft een zekere gemoedsrust.”

Volgend jaar zijn er de Olympische Spelen. Hoe moet het nu verder?

„Ik denk niet dat Cornelissen veel beter kan dan gisteren. Het niveau waarop ze acteerde was uitzonderlijk. Het is bij haar geen kwestie meer van werkpunten. Ik denk dat ze alleen maar op details kan werken. Momenteel mist de concurrentie ervaring. Carl Hester en Uthopia, die gisteren tweede werden, zijn beloftevol, maar het is een redelijk nieuwe combinatie. Het moet allemaal nog iets strakker en vlotter. In een jaar kun je echter veel doen. Ik denk dat Hester echt een van de voornaamste concurrenten wordt in Londen.”

Is de druk nu groter voor Cornelissen?

„Met de druk kan ze omgaan, en dat is een groot voordeel. Dat maakt vaak het verschil tussen goede ruiters en absolute toppers. Je kan er op trainen, bijvoorbeeld met een mental coach, maar de echte toppers hebben dat van nature. Ik ben voor psychologische begeleiding, maar om met de druk om te gaan heb ik dat vast nooit nodig gehad. Van mijn drie gouden olympische medailles heb ik er zeker twee gewonnen omdat ik het best met de druk om kon gaan.”

Cornelissen gaat deze winter indoorwedstrijden rijden. Is dat verstandig?

„Dat is geen slechte keuze. Zo blijven paard en ruiter in hun ritme. Het is ook goed dat je je routine wat onderhoudt. Zelf deed ik het ook altijd, en dat is altijd goed gelukt. Je kan met een paard gemakkelijk twee keer per jaar pieken.”

    • Jeroen Zuallaert